Se anunță noi proteste de amploare: „Industria alimentară şi agricultura românească sunt din nou abandonate!”

2

Organizațiile sindicale din industria alimentară şi agricultură amenință cu noi proteste de amploare față de intenția guvernului de eliminare a facilităţilor fiscale acordate angajaţilor din cele două sectoare, informează AGERPRES.

„Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA a luat decizia, în situaţia eliminării facilitaţilor salariale, să organizeze ample acţiuni de protest al căror calendar vă fi stabilit şi comunicat ulterior”, se arată într-un comunicat de presă transmis, duminică, de federația sindicală.

Potrivit sindicaliştilor din industria alimentară, deficitul comercial cu produse alimentare al României a urcat anul trecut la peste 5,6 miliarde de euro, în creştere cu 20% faţă de cel înregistrat în 2021.

„Aceste statistici care ar trebui să dea de gândit noului guvern, dar sectorul industriei alimentare nu pare a fi o prioritate pentru acesta. În timp ce pentru sectorul IT, atât premierul Ciolacu, cât şi fostul premier Ciucă s-au grăbit să dea asigurări că nu se va umbla la facilităţile fiscale acordate angajaţilor de mai bine de 20 de ani, industria alimentară şi agricultura românească sunt din nou abandonate. Această politică inconştientă promovată atât de incompetentul Guvern Ciucă şi continuată şi de Guvernul Ciolacu, va agrava situaţia economică şi financiară a României, iar în final cei care vor plăti, vor fi, ca de fiecare dată, salariaţii din sectorul privat. Eliminarea facilităţilor salariale din cele două sectoare de activitate va conduce la creşterea numărului şomerilor, la închiderea multor ferme şi societăţi comerciale şi la importuri de alimente din ce în ce mai mari”, se arată în comunicatul Sindalimenta, semnat de președintele organizației, Dragoş Frumosu.

Recent, prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat că se face o analiză cu privire la restructurarea facilităţilor fiscale anunţată de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, referitor la sectoarele construcţiilor şi IT, subliniind că nu vor fi luate decizii „pripite”, însă nu a pomenit nimic despre o analiză similară în privința agriculturii și industriei alimentare.