Protestele fermierilor, amânate până după alegeri. Forumul APPR: „Nu facem politică!”

7

Pentru a nu fi acuzați că fac jocuri politice, fermierii au hotărât să amâne protestele anunțate pentru data 27 mai până după alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, se arată într-un comunicat al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR) remis vineri redacției AgroTV.

„Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR) anunță hotărârea luată astăzi, 24 mai 2024, de a amâna acțiunile de protest ce trebuiau să aibă loc începând de luni 27 mai.

Motivul acestei decizii majore, dar asumate, este dorința fermă a organizației de a se delimita de orice acțiuni care pot fi interpretate sau speculate politic în această perioadă de campanie electorală. În urma semnalelor primite, că anumite forțe politice doresc să folosească mobilizarea fermierilor pentru a câștiga capital de imagine și a specula în favoarea lor situația grea din agricultura românească, există riscul real al confiscării mesajelor și revendicărilor legitime ale unei categorii socio-profesionale și transformării lor într-o armă împotriva adversarilor politici. REFUZĂM SĂ FIM FOLOSIȚI!

Am depus pe masa autorităților lista revendicărilor urgente la care fermierii noştri doresc urgent soluții și termene clare de rezolvare. Vom continua, pe calea dialogului civil, în următoarea perioadă, să apărăm drepturile membrilor noștri și să să lucrăm cu cei de la care așteptăm schimbările solicitate.

În contextul apropierii alegerilor europene (total insuficient promovate în România, din punctual nostru de vedere), am solicitat fiecărui grup politic parlamentar o listă de priorități și măsuri pentru a aborda provocările actuale din sectorul agricol, angajamentele pe care intenționează să le pună în aplicare pentru a sprijini fermierii români și pentru a asigura sustenabilitatea și competitivitatea lor în cadrul agriculturii Uniunii Europene.

Dorim să stabilim un dialog constructiv și să colaborăm eficient pentru atingerea obiectivelor comune – dar, ca organizție de fermieri, NU FACEM POLITICĂ!

Sublinem că problemele noastre rămân si chiar se agravează pe zi ce trece, odată cu tergiversarea de către autorități a unor soluții structurale, eficiente și bine fundamentate, așa cum am solicitat încă din luna ianuarie. Acestea au consecințe devastatoare pentru predictibilitatea activității agricole.

În condițiile deciziei ca mișcările noatre de protest să nu interfereze cu campania electorală și să nu influențeze rezultatul alegerilor și asocierea noastră cu partide politice, vom relua organizarea acestora după data de 9 iunie 2024!

Cu toate acestea, solicităm autorităților să dea dovadă de responsabilitate și să răspundă solicitărilor noastre prin acțiuni concrete, deoarece agricultura este fundamentul unei economii sănătoase și al securității alimentare. Inacțiunea și temporizarea excesivă nu reprezintă o opțiune atunci când miza este viitorul fermierilor români și al agriculturii naționale. Mobilizarea fermierilor va continua până când vor fi implementate soluțiile necesare pentru redresarea agriculturii românești! Nu vom accepta niciun compromis care să submineze viitorul membrilor noștri, iar anunțul de astăzi nu reprezintă un act de clemență, ci un avertisment prin care vă facem cunoscut faptul că vom relua acțiunile cu și mai multă determinare pentru a ne apăra drepturile legitime”, au transmis reprezentanții Forumului APPR.

Citește și Ce le-a promis ministrul Florin Barbu fermierilor înainte de protestele din 27 mai