Provocări pentru 2023: Producătorii agricoli trebuie să își îmbunătățească eficiența!

6

Pentru a face față provocărilor actuale și din viitor, este necesară creșterea eficienței în agricultură, ceea ce înseamnă că fermierii trebuie să producă mai mult și de o calitate mai bună pe fiecare metru pătrat, subliniază Csaba Éber, director general al Malagrow România, companie care comercializează îngrășăminte, biostimulatori și amestecuri de substrat. Este puțin probabil ca prețurile inputurilor agricole să scadă anul viitor, iar fermierii ar trebui să țină cont de acest lucru atunci când își planifică costurile de producție. De asemenea, este necesară supravegherea permanentă a cheltuielilor, pentru a vedea dacă anumite economii legate de inputuri sunt cu adevărat profitabile.

2023 va fi un an provocator din multe puncte de vedere. Situația inflaționistă actuală și războiul din vecinătate vor continua să aibă un impact de care nici agricultura nu poate scăpa. România, pe de altă parte, are o serie de calități și atuuri care, dacă sunt bine folosite, pot oferi progrese chiar și în acest context dificil.

România are condiții naturale deosebit de bune, în special în sudul și estul țării, unde temperaturile permit cultivarea legumelor și fructelor pentru o perioadă relativ lungă de timp. În plus, comunitatea producătorilor horticoli din această țară este relativ tânără. Csaba Éber, directorul general al Malagrow România, afirmă că și numărul tot mai mare de sere și solarii moderne are un impact pozitiv asupra producției horticole naționale, deoarece acestea permit realizarea unor culturi cu ciclu de producție lung. De asemenea, acesta consideră important faptul că țara are un consum ridicat de legume pe cap de locuitor: potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021, populația adultă din România a consumat, în medie, 8 kilograme de legume și 4 kilograme de fructe de persoană pe lună și 3 kilograme de cartofi pe lună.

În ceea ce privește anul viitor, Csaba Éber a declarat că nu se așteaptă ca prețurile materiilor prime să scadă semnificativ în 2023. În acest moment, el simte că cumpărătorii preferă să aștepte. Deși există stocuri, nu se poate spune că aceasta este o tendință generală în rândul fermierilor, tendința actuală fiind mult mai moderată în comparație cu perioada din timpul pandemiei. „Din cauza prețurilor ridicate, cred că este esențial ca fermierii să își îmbunătățească eficiența, ceea ce înseamnă producerea unor cantități mai mari și de o calitate mai bună pe metru pătrat. În cazul în care acest lucru nu a fost încă realizat, o gestionare exactă a costurilor va fi esențială pentru a obține o imagine clară a rentabilității unei ferme. De asemenea, este esențial ca grădinarii și micii fermieri să învețe de la companii care îi pot ajuta profesional. Malagrow România susține acest lucru prin educarea continuă atât a clienților companiei, cât și a consumatorilor” – a subliniat directorul general al Malagrow România.

Compania, care distribuie îngrășăminte, biostimulatori și amestecuri de substrat profesionale, a avut un an foarte bun, cu o creștere a vânzărilor de aproape 30 de procente în 2022, iar feedback-ul fermierilor este foarte pozitiv. Infrastructura actuală a companiei susține foarte bine creșterea, cu livrări în 72 de ore în orice punct din țară. Livrările de turbă de M-Peat sunt, de asemenea, foarte prompte și pot fi planificate cu până la 2-3 luni în avans.

Dintre produsele Malagrow România, amestecul profesional de turbă M-Peat s-a vândut foarte bine, cu 220% mai mult anul acesta decât anul trecut. Interesul pentru NanoTac a crescut, de asemenea, în mod semnificativ, cu o creștere a vânzărilor de 38% față de 2021 – datorită noului ambalaj de 10 ml, produsul este utilizat acum și de foarte mulți mici fermieri. Biostimulatorul antistres Megafol și Calbit C, produs dezvoltat pentru suplimentarea calciului, au avut rezultate excepționale în timpul verii secetoase din acest an.

Deoarece anul acesta a existat o cerere foarte mare pentru produsele Malagrow în ambalaje mici, de 100 ml, compania va continua să își extindă gama anul viitor. Turba M-Peat în ambalaj de 70 de litri a avut succes încă de la lansare, astfel încât, din 2023, toate tipurile de amestecuri de turbă M-Peat vor fi disponibile și în această variantă. Produsele în ambalaje mai mici le oferă producătorilor posibilitatea de a testa produsele înainte de a le cumpăra pentru suprafețe mai mari. În același timp, produsele în ambalaje mai mici sunt mai potrivite pentru producția de fructe și legume din grădinile micilor agricultori, inclusiv pentru cei care cultivă doar pentru consumul propriu.

Malagrow România a realizat în acest an mai multe teste de produse, în special în domeniul protecției biologice a plantelor, în principal îngrășăminte cu eliberare lentă (slow-release), astfel că noi produse vor fi lansate anul viitor.