Rabobank: Preturile la carnea de pasare scad, piata europeana scade si ea, avicultorii romani fac profit

162
Rabobank: Preturile la carnea de pasare scad, piata europeana scade si ea, avicultorii romani fac profit

Conform ultimului raport Rabobank, supraprovizionarea pune presiune asupra prețurilor păsărilor de curte pe multe dintre piețele globale.

China, Brazilia și Mexic sunt singurele țări în care prețurile au o performanță „relativ bună”, a dezvăluit cel mai recent raport. Majoritatea celorlalte regiuni suferă de ofertă excesivă și va fi necesară o ofertă mai disciplinată, dacă industria va reveni la rentabilitate, pn[ la finalul celei de-a doua jumătăți a anului 2019.

Efectul PPA asupra pieței păsărilor de curte

„Se preconizează că un anumit nivel al pieței cărnii de pasăre ve proveni din creșterea prețurilor la carnea de porc și din substituirea cererii pentru această carne, având în vedere impactul pestei porcine africane pe piețele mondiale”, menționează Nan-Dirk Mulder, analist Proteine ​​animale la Rabobank și autorul raportului.

Cu toate acestea, evoluția globală a păsărilor de curte va fi limitată, pe termen scurt. În timp ce febra porcină africană este o problemă majoră, estimându-se că până la sfârșitul anului pot fi sacrificate până la 200 de milioane de porci, China cumpără relativ puțină carne de pasăre de pe piețele globale. Cu toate acestea, regiunile cu acces la piețele chineze și vietnameze vor vedea prețuri mai bune pentru carnea de pasăre, dar o ofertă generală crescută și o cerere mai slabă sunt preocupările esențiale ale întreprinderilor globale.

Evoluții regionale

În SUA, prețurile la aripi și la pulpe sunt în creștere cu 37% și 39%, în raport cu an de la an. La sud, Mexicul continuă să se lupte cu gripa aviară; au fost 22 de focare până în acest an. Datele guvernamentale reduc numărul păsărilor procesate, care sunt în scădere cu 3,5%.

Continuând spre America de Sud, în Brazilia exporturile au crescut cu 3% an de an, China fiind principalul motor al acestei creșteri. Aceeași Chină este acum țara principală pentru păsările de curte din Brazilia, depășind Arabia Saudită. Și valoarea totală este în creștere de 9%, în comparație cu aceeași perioadă din 2018.

În China, prețurile au fost ridicate până la niveluri record, din cauza cererii create de pesta porcină africană, iar importurile puternice sugerează că producătorii se pregătesc să își dezvolte producția de păsări. Întreprinderile avicole listate au înregistrat evoluții financiare puternice pentru prima jumătate a anului 2019.

Piața europeană scade, dar avicultorii români o duc bine

La rândul ei, piața europeană a scăzut pe măsură ce oferta a crescut, iar prețurile furajelor s-au micșorat. Producția din Europa de Est continuă să crească, iar cererea puternică de carne la nivel global contribuie la susținerea prețurilor exportatorilor.

Lucru demn de menționat, România stă bine la acest capitol, producănd 120 % față de necesarul intern de consum și, având în acest fel un potențial real de export, pe care, de altfel, îl fructifică tot mai eficient.

Source