Rapița, noua cultură de aur? Cu cât se vinde marfa în Portul Constanța

4

După dezastrul de la cultura porumbului de anul acesta, specialiștii în agribusiness deja estimează că planul de culturi va arăta cu totul diferit în multe ferme, în 2025. Astfel, se estimează o scădere drastică a suprafețelor cultivate cu porumb, care vor fi înlocuite, în mare parte, de cultura de rapiță.

Însă pentru fermierii care au mizat pe rapiță și în 2024, semnele din piața oleaginoaselor arată bine. Prețul rapiței a crescut în ultima vreme, iar specialiștii estimează creșteri și mai semnificative la sfârșitul anului, începând din luna decembrie. 

”Parametrul suprem pentru rapiță este uleiul de soia. Dacă uleiul de soia crește, trage rapița în sus obligatoriu, dacă petrolul crește, trage rapița în sus. La soia avem două probleme. Una se află în Brazilia, care va crește mandatul de utilizare al uleiului de soia în biocombustibil în iarna lui 2025, iar a doua este în Indonezia, care va crește mandatul de utilizare al uleiului de palmier în biocombustibil tot în iarna lui 2025. Asta înseamnă că va fi mai puțin ulei de soia și ulei de palmier, iar acestea două trag rapița în sus. Asta este șansa rapiței.

Fermierii români mai au rapiță, unii au rămas cu ea pe stoc. Foarte bine au făcut, va avea alte cotații rapița, pentru că momentan nu este interes. Procesatorii din România și de la nivel European sunt focusați acum pe procesarea semințelor de floarea soarelui și vor învia indicațiile pentru rapiță începând cu luna decembrie. Atunci se văd lucrurile foarte corect peste tot”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la AGRO TV.

Potrivit specialistului AGRI Column, Portul Constanța valorizează rapița în acest moment la 450-455 euro/tonă.