Recomandare ANPC de ultimă oră privind cumpărarea de produse alimentare

10
Recomandare ANPC de ultimă oră privind cumpărarea de produse alimentare

Într-o postare pe Facebook, șeful Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a făcut o serie de recomandări consumatorilor care vor achiziționa produse alimentare în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale.

„Pentru că produsele pe care le cumpărați în această perioadă, premergătoare Sărbătorilor Pascale, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand să cumpărați produse alimentare perisabile (carne de miel, pește, ouă etc.) numai din locuri amenajate și autorizate (măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) care dispun de echipamente (vitrine frigorifice, termometre) și care asigură condițiile igienico-sanitare specifice și unde aveți certitudinea că produsele sunt controlate sanitar-veterinar”, a scris pe pagina sa profesională de socializare reprezentantul ANPC.

În continuare, vă prezentăm recomandările șefului Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană la cumpărarea produselor alimentare specifice Paștelui.

„Comercializarea cărnii – achiziționarea cărnii (inclusiv a cărnii de miel) se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. În aceste condiții aveți garanția unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea.

Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din «portbagajele mașinilor». Chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă, cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să vă afecteze sănătatea.

Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezenta mucilagiilor etc.), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine etc.

Carnea (miel) trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață, cât și în secțiune. Mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.

Ca o măsură de prevedere suplimentară, este bine să observați la mielul cumpărat copita și dentiția specifice erbivorelor (la dentiție se va urmări în special lipsa caninilor).

Se va acorda atenție prețului afișat și se va verifica concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.

Carnea achiziționată sub formă refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider.

Comercializarea ouălor – achiziționarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate!

Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri străine, fără mirosuri străine. La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semi-globulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș.

În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind categoria de calitate (A), categoria de greutate (clasamentul ouălor din categoria A, în funcție de greutate – XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g, L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g, M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g și S – mic: greutate mai mică de 53 g), indicația metodei de creștere a găinilor, explicația semnificației codului producătorului, respectiv data de valabilitate minimă.

Se va acorda atenție prețului afișat și se va verifica concordanța dintre prețurile afișate și cele marcate pe bonurile de casă.

Comercializarea vopselei de ouă – achiziționarea vopselei de ouă se va face numai din locuri autorizate! Se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare și data durabilității minimale.

Atenție! Nu utilizați la vopsirea ouălor vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau cea pentru textile. Deși rezultatele sunt spectaculoase, utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta un posibil pericol pentru sănătatea dumneavoastră.

Comercializarea produselor de patiserie (cozonaci, checuri etc.) – achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate! Spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute.

Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară a produselor. Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de muște, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna. Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilității minimale este stabilită de producător și se va inscripționa pe etichetă/ambalaj.

Comercializarea ciocolatei, produselor din ciocolata, produse pe baza de cacao și grăsimi vegetale (tablete, figurine etc) – etichetele acestor produse trebuie să conțină următoarele informații: denumirea produsului, numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului, fie ale distribuitorului.

În cazul produselor din import se vor înscrie numele și adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilității minimale, cantitatea netă, condiții de depozitare. Produsele din import trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba română.

Pentru ciocolată și produsele din ciocolată se menționează în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente, astfel: „cacao… % minim”. În cazul ciocolatei umplute se menționează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantității nete produsele din ciocolată, preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. Această excepție nu se aplică produselor cu o greutate netă mai mică de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conținând două sau mai multe astfel de produse, dacă conținutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame.

În cazul produselor din ciocolată turnate și goale în interior, această indicație poate fi înlocuită cu conținutul net minim. O mențiune privind adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depășește 1% din masa produsului.

După cumpărare, verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect mătuit etc), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine etc.

Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere, fără senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific.

Drajeurile trebuie să aibă suprafață netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă. Achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate. Evitați cumpărarea de produse de la vânzători ambulanți, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Verificați starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilității minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător.

Comercializarea vinurilor – conținutul etichetei trebuie să cuprindă denumirea sub care se vinde produsul, denumirea și adresa producătorului sau a importatorului, fie a îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru băuturile alcoolice cu concentrația alcoolica mai mică de 10% vol.

Pentru vinuri, eticheta trebuie să mai conțină următoarele informații: categoria de calitate,
indicația geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului, funcție de conținutul de zaharuri.

Aspectul lichidului: culoare corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie. La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie sa se tulbure sau sa prezinte impurități sau scurgeri.

Marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementarilor în vigoare emise de Ministerul Finanțelor. La cumpărarea produselor alimentare și, implicit a vinului, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs”.