Recomandari pentru producerea, salvarea si imbunatatirea semintelor

173
Recomandari pentru producerea, salvarea si imbunatatirea semintelor

Deși majoritatea horticultorilor și crescătorilor de plante nu recomandă grădinarilor să își cultive propria sămânță, este clar că semințele multor legume cultivate în condiții de grădină se vor dovedi, în general, mai mult decât satisfăcătoare, pentru plantarea ulterioară. Publicația americană Aggie Horticulture. recomandă câțiva pași simpli de urmat pentru legumicultorii pasionați, care vor să-și îmbunătățească propriile semințe.

Domeniu rezervat specialiștilor și pasionaților

Producerea și stocarea semințelor nu este, evident, o activitate pentru toată lumea. Grădinarul al cărui singur scop este să crească câteva legume din curte nu este cu siguranță interest de acest aspect. Dar fermierul pasionat, care se bucură de o provocare, care îi place să încerce ceva diferit, care se întreabă de „ce”, va încerca să-și crească sămânța și s-o îmbunătățească. Precauțiile și argumentele în favoarea producerii propriilor semințe ar trebui să fie luate în considerare și va trebui acordată o atenție deosebită  unor capcane evidente, cum ar fi aceea de a nu stoca semințe din legume hibride, deoarece nu vor produce în următoarea generație.

Acesta este într-adevăr un fapt și, pentru a-l înțelege complet, trebuie înțeles mai întâi ce este un hibrid F-1. Un exemplu simplu este acela de a lua cea mai bună plantă de fiecare tip și auto-polenizată (în mod izolat), în fiecare an, iar sămânța să fie re-însămânțată. În cele din urmă, de fiecare dată când semințele sunt semănate, vor apărea aceleași plante identice. Când o fac, aceasta este cunoscută ca o ”linie pură”. Dacă fermierul ia acum linia pură a fiecăreia dintre cele două plante pe care le-a selectat inițial și încrucișează polenizarea celor două cu mâna, rezultatul este cunoscut ca un hibrid F-1. Plantele sunt cultivate din semințele produse și rezultatul acestei polenizări încrucișate ar trebui să aibă un randament bun.

Aceasta este cea mai simplă formă de hibridizare, însă, desigur, apar și complicații. O linie complet pură poate dura uneori șapte sau opt ani pentru a o putea obține. Uneori, o linie pură este alcătuită din mai multe treceri anterioare, pentru a începe să se multiplice în caracteristicile dorite și să se dezvolte până când este adevărată, înainte de a fi utilizată în hibridizare.

Importanța hibridului F-1

Concret, un hibrid F-1 este rezultatul traversării a două linii pure, pentru a obține rezultatul dorit. Programele de reproducere științifice și corect coordonate, au făcut posibilă nu numai scoaterea în evidență a calităților deosebite ale plantelor-mamă, în majoritatea cazurilor. Aceste calități au fost îmbunătățite și au fost adăugate noi caracteristici dezirabile la plantele hibride rezultate. În plus, față de o serie de calități cum ar fi vigoarea bună, corectitudinea la tip, randamentele grele și uniformitatea înaltă pe care plantele hibride le au, alte caracteristici precum rezistența la boală și calitatea de a avea o bună capacitate de reținere au fost încorporate în majoritatea hibrizilor F-1.

Uniformitatea și maturitatea plantelor, combinate cu uniformitate în formă sau mărime, au făcut ca legumele hibride să fie extrem de potrivite pentru recoltarea mecanică. Deoarece crearea hibrizilor F-1 implică mulți ani de pregătire, pentru a crea linii pure, și aceste linii trebuie menținute în mod constant, astfel încât semințele F-1 să poată fi recoltate în fiecare an, ele fiind mai scumpe. Problema este complicată, deoarece, pentru a se asigura că nu are loc nici o polenizare, toată hibridarea celor două linii pure trebuie uneori făcută manual. Deci, de multe ori trebuie să plătiți mai mult pentru sămânța dorită sau să obțineți mai puțin într-un pachet. Semințele sunt adesea colectate manual, de asemenea, pentru a se asigura că fiecare plantă este cât mai productivă posibil.

În cazul soiurilor obișnuite, oricine le poate crește, colectând semințele care pot fi apoi reintroduse în grădină sau, la scară mai largă, vândute. Deci, un producător de plante care pune o mulțime de efort în crearea unui soi care nu este un hibrid F-1, poate găsi în curând pe altcineva să-l vândă și să obțină o parte din recompensa financiară. Dar semințele colectate de la un hibrid F1 nu vor produce plante la fel ca cele din care provin. Astfel, numai prin traversarea liniilor pure se poate face varietatea, și numai producătorul original are liniile necesare. Cu toate acestea, există multe soiuri de legume deschise, polenizate, care au crescut cu succes cu mult înainte de apariția hibrizilor și care pot fi duplicate prin economisirea de semințe.

Evitarea polenizării încrucișate

Însă, grădinarului îi este greu să izoleze soiurile și tulpinile, evitând polenizarea încrucișată nedorită. Polenizarea încrucișată poate fi o problemă majoră, dacă fermierul a rezervat o suprafață pentru producția de semințe în mijlocul mai multor grădini, unde nu are control asupra a ceea ce este cultivat în jurul lui. Iar, polenizarea încrucișată nedorită și alegerea defectuoasă a plantelor-mamă conduc la deteriorarea treptată sau la ”epuizarea” semințelor.

De fapt, semințele salvate sunt produse secundare ale legumelor plantate pentru utilizarea la masă. În cazul economisirii de semințe, o parte a rândului sau, poate, câteva plante din rând, sunt etichetate, pentru a produce semințe. Legumele plantelor desemnate vor fi lăsate să rămână până la maturitate, pe plantă. Deci, ar trebui să se acorde o atenție deosebită prevenirii amestecării soiurilor.

De exemplu, după cum se știe, polenizarea încrucișată are loc și la castraveți. Deși nu afectează fructele produse în sezonul curent, dacă salvați semințele și le plantați anul viitor, plantele care provin din aceste semințe vor fi diferite. La fel și fructul. Deci, dacă doriți să salvați semințele de castravete, trebuie plantat doar un singur soi. Selectați doar plante puternice, sănătoase de castraveți și fructe bine formate. Lăsați fructele să atârne pe viță până când se coace (pielea devine gălbuie și tare).

La fel se procedează și în cazul vinetelor: atunci când fructul de vânătă a obținut dimensiuni maxime și prezintă semne de maturitate, este gata să fie recoltat pentru semințe. Semințele se scot, se spală pentru a se îndepărta toată pulpa și se lasă la soare, la uscat. Și în cazul roșiilor, acestea trebuie lăsate să se coacă pe vrej. Apoi se scor semințele, prin stoarcerea sau lungurarea pulpei cu semințe, într-un recipient nemetalic sau un borcan de sticlă. Timp de două zile, pulpa trebuie lăsată la fermentat, astfel încât semințele să poată fi spălate și, ulterior, uscate. După ce sunt uscate semințele, acestea se depozitează în pungă de hârtie, într-un loc răcoros.

În acest fel aveți posibilitatea de a păstra adevăratele semințe, tradiționale, de calitate și, cu siguranță, veți avea o grădină numai cu legume de calitate!

Source