Reducerea prețului la lapte: Intră în scenă Consiliul Concurenței

1

Consiliul Concurenței discută cu retailerii şi procesatorii care intenţionează să facă parte din acordul voluntar pentru reducerea preţului la laptele de consum, îndrumând companiile pentru a respecta regulile de concurenţă, se arată într-un comunicat al instituției remis, vineri, presei.

Acordul voluntar între retaileri şi procesatori pentru reducerea preţului la laptele de consum a fost convenit pentru o perioadă de şase luni şi urmează să se aplice de la 1 mai, după cum s-a decis la întâlnirea de săptămâna trecută dintre premierul Nicolae Ciucă şi reprezentanţi ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi ai Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România.

Potrivit celor convenite la întâlnirea de la Palatul Victoria, reducerea de minimum 20% a preţului la raft se va aplica laptelui de provenienţă românească care costă în prezent peste 7 lei/litru şi se va împărţi între retaileri (minimum 10%) şi procesatori (minimum 10%).

„Rolul nostru este de a îndruma actorii implicaţi astfel încât să nu rişte încălcarea regulilor de concurenţă, respectiv acordul voluntar să se desfăşoare în parametrii stabiliţi: negocierile să fie bilaterale între fiecare furnizor şi fiecare retailer, aceştia având posibilitatea de a aplica discount-uri de cel puţin 10%. Vom monitoriza această iniţiativă împreună cu autorităţile responsabile, precum Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), noi urmând să utilizăm Monitorul Preţurilor la Alimente, platforma online care afişează preţurile produselor alimentare”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În funcţie de rezultatele monitorizării, Consiliul Concurenţei va discuta cu reprezentanţii Guvernului, pentru a vedea ce măsuri se impun, se mai arată în comunicatul citat.

În ședința de Guvern de joi, 20 aprilie, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că a cerut Consiliului Concurenței ca mecanismul privind reducerea prețului la laptele de consum să funcţioneze începând cu data de 1 mai.

Reamintim că, la întâlnirea cu reprezentanții asociațiilor de fermieri, de procesatori, distribuitori și ai marilor rețele de magazine, pe lângă decizia privind reducerea prețului la laptele de consum, au fost anunțate și măsurile identificate la nivel guvernamental pentru susţinerea pieţei laptelui, anume acordarea de ajutoare financiare în două etape.

„Este important să optimizăm funcționarea întregului lanț de producție și distribuție, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român”, afirma premierul Ciucă în urma întâlnirii de săptămâna trecută.