Reguli suplimentare pentru tinerii fermieri! Subvențiile și fondurile europene sunt în joc

7

Finanțarea pentru tinerii fermieri este, în fiecare exercițiu financiar, una dintre măsurile care stârnește cel mai mare interes, întrucât foarte mulți tineri care vor să înceapă afaceri în agricultură au nevoie de o mână de ajutor. Cu toate acestea, în unele cazuri, statul român le pune piedici multora dintre acești tineri care vor să acceseze fonduri europene sau chiar și subvenții.

De mulți ani de zile se vorbește despre regula celor 24 de luni de la înființarea formei juridice, care oprește foarte mulți tineri, de fiecare dată, din a accesa finanțări. Se pare că nici în 2023 nu va fi înlăturată această regulă, deși ea nu este impusă de Comisia Europeană, ci doar recomandată.

”Pentru tinerii fermieri, se pare că va rămâne în continuare această restricție de 24 de luni, deci nu mai mult de 24 de luni de la înființarea ca persoană fizică autorizată sau ca persoană juridică. Această prevedere este impusă de statul român, nu de Uniunea Europeană. Dacă citim definiția tânărului fermier din Regulamentul European, nu avem această prevedere.

Experții AM PNDR au vorbit două ore pe această temă, au încercat să ne spună că ar fi o recomandare, nici eu n-am înțeles ce și cum, dar am întrebat aplicat: această restricție este impusă de Comisia Europeană sau de către statul român? Și mi s-a răspuns ferm: de către statul român, dar la nu știu ce recomandare. Ca să știe telespectatorii cine pune bețe în roate, cine dorește sau nu să ajute tinerii fermieri. Deci statul român, având doar 260 milioane de euro, au găsit tot felul de tertipuri pentru a împiedica accesul la finanțare al mai multor tineri”, a explicat Ion Păunel, consultant pentru accesarea fondurilor europene, pentru AGRO TV.

Mai mult, potrivit lui Ion Păunel, se pare că această condiție de 24 de luni ar putea fi impusă și în ceea ce privește accesarea subvenției pentru tinerii fermieri din Pilonul I.

”Eu sper că găsim o cale să mai facem o interpelare la Comisia Europeană. Noi oricum am pregătit o adresă în sensul acesta și să vedem de ce avem această restricție. Am purtat o discuție și cu domnul ministru al agriculturii, dânsul a părut destul de surprins și a spus că o să caute o soluție. Până vedem ghidul final, aceasta este informația, deci tinerii care au mai mult de 24 de luni de când și-au deschis o entitate juridică, nu vor avea acces la această linie de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri.

Din explicațiile experților AM PNDR, se pare că aceste 24 de luni vor fi impuse și pe Pilonul I, ceea ce mă face să nu mai înțeleg nimic. (…) Sperăm ca Autoritatea de Management să revină cu picioarele pe pământ și să își dea seama că, dacă nu întinerim generațiile de fermieri, nu o să avem mare succes în agricultură”, a mai subliniat Ion Păunel.