Relativă stabilitate pe piața florii-soarelui și a rapiței. PREȚUL fluctuează ușor

7
Relativă stabilitate pe piața florii-soarelui și a rapiței. PREȚUL fluctuează ușor

Atât în ceea ce privește prețurile din piața florii-soarelui, cât și a rapiței, acestea au rămas relativ neschimbate față de ultimul raport al Casei de Trading a Fermierilor, din 18 ianuarie 2021, susține Cezar Gheorghe, consultant senior și analist, în comentariile sale publicate pe site-ul Clubului Fermierilor Români (CF) la 25 ianuarie a.c.

El precizează că, în cazul florii-soarelui, tendința rămâne neschimbată. Mai exact, scrie analistul, cotațiile portuare CPT își păstrează nivelul înalt, de 670 dolari americani pe tonă. Și asta în condițiile în care oferta pentru materia primă rămâne la cota de 680 dolari americani pe tonă, preț FOB.

Analistul citat susține, de asemenea, că decizia se află de partea procesatorilor, atunci când vine vorba de mișcările de pe piața florii-soarelui, în condițiile unei recolte mici.

„Fundamental, întrebarea rămâne în curtea procesatorilor. Cu o așa recoltă mică de floarea-soarelui, ce vor alege să facă? Să limiteze vânzările de ulei brut, astfel încât regimul de funcționare al fabricilor să nu fie întrerupt de lipsa materiei prime? Sau să proceseze și să comercializeze uleiul de floarea-soarelui, evitând astfel o posibilă scădere a prețurilor pe piața uleiului vegetal? Diferențele între cerere și ofertă la uleiul brut de floarea-soarelui sunt situate la 30-40 dolari/tonă. Oferta pentru cumpărare este în jurul valorii de 1.260 dolari/tonă, în timp ce vânzătorii cer 1.300 dolari/tonă”, scrie expertul pe pagina de Internet a CF.

Fermierii continuă să vândă cantități mici de rapiță, conform recomandărilor

În ceea ce privește prețul pe tona de rapiță, conform analizei publicate în data de 25 ianuarie 2021, expertul susține că, cităm: „Nimic fundamental nu s-a schimbat între săptămâna trecută și astăzi”.

El spune că prețul pe tona de sămânță de rapiță „flotează” între 395 și 400 euro/tonă, iar vânzările continuă în ritm prudent, conform recomandărilor experților din piață, și anume maximum o tonă la hectar. Și asta pentru a fi evitate situațiile generatoare de pierderi de ambele părți în cazul unor probleme legate de vreme.

„Procesatorii flotează și ei odată cu piața, de la MATIF AUG 21 minus 3-4, la un minus de 5-8 euro/tonă în paritatea CPT procesator. Cotațiile în portul Constanța respectă același algoritm de prețuri ca și în cazul procesatorilor din piața internă”, a conchis Gheorghe.

Statisticile USDA, citate de AgroGo, relevă că producția de floarea-soarelui din Rusia este prognozată în creștere cu 0.5 milioane de tone, la 13.5 milioane.

Prețul DAP la floarea-soarelui (prețuri traderi colaboratori ai sursei citate) era de 2.577,40 lei pe tonă la data de 19 ianuarie 2021.

În ultimul raport USDA din decembrie 2020, AgroGo sesiza că producția de rapiță la nivel global era proiectată în scădere. Se estimau atunci scăderi de producție pentru Canada și blocul comunitar european (UE27) doar parțial compensate de creșterea producției din Australia.

Deja, în iunie 2020 se știa că producția de rapiță a UE scăzuse cu 0.2 milioane tone, la 16.8 milioane, din cauza recoltelor mai mici din Germania.

Prețul rapiței pe bursa din Paris (MATIF) era de 2.209,28 lei tona), la data de 28 ianuarie 2021.