REPOPULAREA FERMELOR AFECTATE DE PPA SE VA FACE PRIN INTRODUCEREA PORCILOR-SANTINELĂ

406

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat sâmbătă, la Valea lui MIhai, în judeţul Bihor, că nu va fi întreruptă sub nicio formă activitatea de creştere a porcilor în gospodăriile populaţiei, urmând să fie repopulate fermele după stingerea focarelor de pestă porcină, în condiţii sanitar-veterinare.

“Angajaţii de la minister au verificat gospodăriile şi de luni începem introducerea porcilor-santinelă. După 45 de zile, vedem care este situaţia şi, în urma analizelor sanitar-veterinare, reluăm activitatea”, a precizat Daea, citat de Mediafax.

Întrebat care este situaţia privind epidemia de pestă porcină, ministrul Agriculturii a spus că, din nefericire, au mai apărut noi focare la Galaţi, la complexuri mari, unde pagubele sunt consistente.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat sâmbătă la Festivalul “Bătutul nucilor”, organizat timp de trei zile la Valea lui Mihai. El ar fi trebuit să se întâlnească cu omologul din Guvernul maghiar, care însă nu a mai venit la eveniment.

În cadrul festivalului au fost organizate o expoziţie de animale şi produse agricole, demonstraţii de conservare a fructelor şi legumelor după reţete vechi şi concursuri de gătit, în cadrul cărora trei generaţii de familii s-au întrecut în prepararea specialităţilor locale.

Ministrul Petre Daea a înmânat premii fermierilor din regiune, pentru creşterea animalelor, pentru cultivarea cerealelor, a legumelor şi a fructelor, şi  a susţinut de unul singur, fără ministrul ungar, o conferinţă pe tema „Posibilităţi de cooperare transfrontalieră în sectorul agricol”.