REPUBLICA MOLDOVA AR PUTEA FI DECLARATA LIBERA DE VIRUSUL PESTEI PORCINE AFRICANE

375

In acest moment, peste Prut, situatia este total sub control, iar „porcii santinela” sunt grasi, frumosi si mai ales foarte sanatosi. Daca pana pe 7 decembrie nu mai apare nici un focar de pesta, atunci Republica Moldova se poate declara invingatoare in confruntarea extrem de paguboasa cu acest virus fara leac.

Astfel, în cele trei focare înregistrate pana la acest moment la porcii domestici din satele Paicu şi Zâmeşti sunt plasați porcii santinelă, care urmează ulterior conform procedurilor stabilite să fie supuşi testărilor de laborator. Iar în cazul rezultatelor favorabile, pe 7 decembrie vor fi închise oficial toate focarele de pestă la porcii domestici, performanţă care încă nu a fost atinsă de nici o ţară în care evoluează virusul.

Însă, riscul izbucnirii unui nou focar este destul de persistent, având în vedere că în ţările vecine apar noi focare, dar şi în contextul circulaţiei virusului în populaţiile de mistreţi.

Un fapt îmbucurător este şi starea de sănătate a mistreţilor, argumentată prin testele de laborator. Astfel de la deschiderea sezonului de vânătoare, din cei 82 de mistreţi recoltaţi şi supuşi testărilor în scopul detecţiei virusului PPA, toţi sunt negativi.

Pe lângă reuşitele de mai sus, totuşi mai există şi unele probleme aşa cum este limitarea accesului populaţiei la servicii veterinare cauzate de insuficienţa medicilor veterinari în mediul rural.

De menționat că ANSA evaluează dosarele înaintate pentru acordarea despăgubirilor proprietarilor de animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, reuşind până la moment să aprobe dosarele solicitanţilor din raionul Ştefan Vodă. Astfel, Agenţia urmează deja să vireze in conturile bancare ale beneficiarilor, sumele stabilite care ating valoare totala de circa 636 de mii de lei.

Amintim că, în anul 2018 au fost înregistrate 37 focare dintre care 27 la porcii domestici întreţinuţi în gospodăriile casnice si au fost sacrificaţi 578 de porci.

Costurile generate de gestionarea focarelor de PPA sunt determinate de complexitatea focarelor şi sunt estimate în medie la peste un milion de lei.