În aproape trei săptămâni va expira decizia de restricție a importurilor de cereale ucrainene. Comisia Europeană a luat această măsură, timp de o luna, mai precis până la data de 5 iunie, pentru cele cinci țări afectate. Fermierii români vor avea un răgaz suficient să își golească depozitele, să își vândă mărfurile să își gestioneze transporturile.
Cezar Gheorghe: Logistic, fermierii ar trebui să răsufle ușurați beneficiind de această decizie de restricție a importurilor de cereale
„În tot acest timp, prețurile și discount-urile de preț ucrainene nu ar trebui să mai influențeze piața de la noi. Acest lucru este vizibil deoarece cotațiile grâului românesc au ajuns să fie destul de competitive luând în calcul ultima licitație cu Egiptul”, a declarat analistul expert şi consultant pentru comerțul cu cereale, Cezar Gheorghe, la Digi Tv.
Potrivit expertului, este important a avea un sistem informatic care să verifice, în mod corect, ca mărfurile ucrainene care urmează să vină și care sunt sub contracte încheiate înainte de data de 1 mai, chiar sa existe, pe scurt: trebuie verificat ca acele contracte să nu fie falsificate sau supra-aplicate.
„De exemplu, am un contract încheiat înainte de 1 mai pe care l-am aplicat, adică l-am îndeplinit, dar eu continui să prezint la vamă acel document ca fiind unul veridic și cu o perioada de livrare extinsă. Este foarte greu de verificat acest lucru, în special pentru micii cumpărători care nu au un sistem informatic pus la punct. Ei au doar un biblioraft cu numărul de contracte”, explică Cezar Gheorghe.
Consultantul pentru comerțul cu cereale atenționează că poate exista un aflux de marfă cu proveniență din Republica Moldova. Acest lucru se întâmplă deoarece ucrainenii transferă mărfuri în Moldova, le schimbă originea și ulterior sunt aduse în România pe baza importurilor- Moldova și România având o libertate a importurilor- sub formă de mărfuri moldovenești.
„Este o gură de oxigen pentru fermierii români, această decizie de restricție a importurilor de cereale de către CE. Fermierii trebuie ca acum să își golească depozitele, să își transfere și să își vândă mărfurile deoarece noua recolta va bate în curând la ușa. Comisia Europeană, sperăm noi, ar trebui să prelungească această interdicție până la data de 31 decembrie 2023”, este părerea cunoscutului expert, Cezar Gheorghe.