Retrospectiva 2015: Aprilie, luna în care a început depunerea de cereri unice de plată și s-a cerut o prelungire pentru PNDR 2007-2013

531

Încă din primele zile de aprilie, spiritele s-au încins iar crescătorii de oi, capre și vaci au ieșit în stradă pentru a protesta față de lipsa unor politici clare care să îi protejeze pe termen mediu și lung de provocările de pe piață, scăderile de prețuri și eliminarea cotelor de lapte, în mod special.Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a întâlnit cu protestatarii, așa că pe moment bomba din sistem a fost dezamorsată.

Tot în cea de a patra lună a anului fostul director al ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu a devenitdirector executiv al Asociației Cărnii din România, iar Alex Jurconi a demisionat din fruntea Pro Agro.
Din 6 aprilie,însă, a început marea debandadă adepunerii cererilor pentru plata unică pe suprafațăcare a durat până în 15 iunie. Aceasta i-a contrariat pe funcționari și fermieri, în același timp, și a atras critici acide către MADR.

Pentru a liniști, oarecum, spiritele pe agenda oficialilor a intrat aproape imediat reducerea TVA, la 9% pentru mai multe produse,considerată atunci ca fiind unica soluție de relansare a consumului.

La mijlocul lunii, reprezentantții MADR au luat o decizie așteptată, aceea de a cere Europei să prelungească termenul de plată pentru fostul PNDR, cel pentru 2007-2013, iar cererea a fost ulterior aprobată.

În plină primăvară, agricultorii erau optimiști și se așteptau la producșii record pentru 2015. Culturile răsăriseră în proporție de 97%, iar vremea părea bună pentru agricultură. Încă nu se vorbea despre marea secetă carea avea să decimeze în vară culturile…Încă.

daniel_budaLa Jucu, lângă Cluj, a fost deschis cel mai mare târg de utilaje agricole din Transilvania,Agraria. Noul amplasament, mai larg și mai potrivit pentru un asemenea eveniment, a atras în câteva zile un număr record de vizitatori.

Personalitatea lunii a fost: Europarlamentarul Daniel Buda care a avut o activitate pternică la Bruxelles pentru prelungirea PNDR 2007-2013 și care a criticat comisia pentru diferențele de subvenții dintre fermierii români și cei din alte state europene.

Evenimentul lunii a fost:Începerea sesiunii de depunere a noii cereri unice de plată, din 6 aprilie.