Retrospectiva 2015: Mai, luna atestatelor de producători

447

În ultima lună de primăvară s-a muncit din greu la programele de depunere și primire a cererilor unice de plată. Funcționarii APIA au muncit și sâmbetele și duminicile pentru a face față solicitărilor, dar situația părea tot mai complicată și pentru fermieri, și pentru funcționari.

Pe lângă problemele legate de cererea unică, producătorii mai aveau de rezolvat o alta: pe cea legată de noile atestate de producător și de bonurile ce trebuiau emise în piețe. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a ieșit la rampă pentru a explica cum aveau să fie folosite și unele, și altele, dar oamenii aveau nevoie de și mai multe informații. Noile documente trebuiau să fie eliberate de direcțiile agricole și să îi ajute pe producătorii autohtoni să reziste pe piață.

În mai, rata de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 84%, iar perspectivele păreau încurajatoare. Oficialii ministerului vorbeau despre noi ajutoare de minimis și despre noi metode de sprijin pentru fermieri.

Tot în mai, agricultorii au depus documentele pentru fixarea impozitului agricol. Data limită, de 25 mai, i-a găsit pe cei mai mulți cu actele depuse.

Pe de altă parte,produsele românești cucereau noi piețe, ajungând în Japonia sau Suedia.

În ma, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a trecut cu bine de o moțiune depusă de liberali în Parlament și a continuat lupta pentru reducerea TVA la alimente.

În paralel, în mai au fost prezentate spre consultare mai multe ghiduri ale solicitanților pentru noul PNDR, unele dintre acestea chiar pentru cele mai interesante măsuri pentru fermierii români.

Personajul lunii a fost secretarul de stat, George Turtoi, cel care a susținut cauza României cu diferite ocazii și s-a implicat activ în gândirea strategiilor aferente lansării noului PNDR.

Evenimentul lunii a fost lansarea atestatului de productor și a carnetului de comerciant, de la începutul lunii mai.