Retrospectiva 2015: Septembrie, luna marilor demonstrații ale fermierilor europeni

524

Deși  teoretic  vara s-a terminat, septembrie a rămas o lună neobișnuit de caldă, în care culturile și animalele fermierilor români au avut de suferit. Seceta a redus cu peste 20% producțiile de legume și fructe din sezon și a condus la maturizarea precoce a multora dintre ele, ceea ce a creat probleme producătorilor care au fost nevoiți să scoată pe piață produsele altfel decât se pregătiseră.

În țară, agricultorii erau îngrijorați, în exterior lucrurile păreau a scăpa de sub control, așa că în prima săptămână din septembrie fermieri din întreaga Europă s-au adunat la Bruxelles pentru a protesta, iar la Paris fermierii au blocat orașul cerând să fie sprijiniți de Guvern. În Belgia, manifestațiile au fost atât de dure încât comisarul european pentru Agricultură s-a retras discret motivând că starea de sănătate i-a dictat…o pauză și repaus la pat. Din păcate, însă, fermierii români, probabil cei mai afectați de crizele care s-au succedat în agricultură, nu au participat la manifestații…din cauza lipsei de fonduri.

În țară, la AFIR se depuneau deja proiecte pe bandă pentru noul PNDR, dar analizarea lor părea că va dura la nesfârșit. Astfel, în septembrie, doar pentru subMăsura 6.1, Sprijin pentru tinerii fermieri, fuseseră depuse peste 1.300 de dosare, dar plățile erau departe de a fi efectuate.

În cea de a noua lună a anului, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat că C.E. a decis să dea în avans 70% din valoarea plăților directe, dar controalele nu aveau cum să fie făcute până în 16 octombrie, cum trebuia. Tot atunci, oficialul anunța că România și Polonia au primit acordul de principiu pentru plata dedespăgubiri pentru secetă și că crescătorii de bovine din țară aveau de primit câte 1.600 de lei/cap de animal, prin sprijinul cuplat, cu1.100 de lei mai mult decât în anul precedent.

În timp ce unii agricultori păreau paralizați de semnele proaste ale anului, alții culegeau roadele muncii lor sistematice și asidue. Astfel, în septembrie, Federația Agricultorilor de Munte, prin președintele Ioan Agapi, anunța înregistrarea a două branduri de produse montane, unul de brânzeturi naturale și altul de produse din fructe.

La mijlocul lunii, IRUM Reghin a deschis oficial primul centru de cercetare-dezvoltare pentru utilaje agricole și forestiere din România, dar declarațiie reprezentanților societății nu erau încurajatoare pentru fermierii români, interesați de utilaje agricole noi și performante.

Septembrie a fost și luna în care temuta Boală a Limbii Albastre a revenit în România oficial, după ce au fost descoperite cazuride îmbolnăvire în 10 ferme din Botoșani și în care a fost anunțată deschiderea subMăsurii 4.3- Modernizarea infrastructurii agricole și silvice- și a subMăsurii 7.6- Protejarea patrimoniului cultural, din noul PNDR.

Aproape tot noul PNDR funcționa la finalul lunii, ceea ce nu mergea bine, însă, era piața cărnii, fiindcă noile cazuri de Boala Limbii Albastre au provocat o stare de panică. Prețul cărnii de oaie, în special, a căzut,exporturile de oi au fost blocate, din nou.

În Parlament începea un nou război: al Legii irigațiilor. Ministrul Agriculturii,Daniel Constantin începea oficial cruciada pentru irigații.

Personalitatea lunii a fost Ioan Agapi, președintele Federației Agricultorilor de Munte, care alături de colegii săi a găsit resurse pentru lansarea și brandingul unor produse noi autohtone, în ciuda greutăților cu care fermierii din zonele montane se confruntă.

Evenimentele lunii au fost demonstrațiile fermierilor de la Bruxelles, care au pus Europa pe jar.