Home Stiri agricole Reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit al UE, din 18 iulie 2016

Reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit al UE, din 18 iulie 2016

667 views

Consiliul Agricultură și Pescuit al UE se reunește la 18 iulie 2016, la Bruxelles, pentru a discuta unele măsuri de sprijin pentru sectoarele afectate de criză (carne de porc, lactate, legume și fructe), despre procesul de simplificare a politicii agricole comune, precum și despre aspecte ale comerțului internațional cu produse agricole.

Principala temă de discuție este criza europeană din sectoarele cărnii de porc, a lactatelor, fructelor și legumelor, Consiliul discutând despre cele mai recente evoluții ale principalelor piețe agricole și despre un pachet de posibile măsuri de sprijin pentru fermieri, așa cum a fost anunțat de Comisia Europeană, la reuniunea anterioară din 27-28 iunie 2016.

În cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit al UE, din 27-28 iunie 2016, Comisia a prezentat un raport de evaluare privind măsurile de sprijin convenite în cadrul reuniunilor Consiliului din septembrie 2015 și martie 2016, mai mulți miniștri evidențiind necesitatea de a ameliora situația dificilă cu care se confruntă fermierii europeni și de a contribui la sustenabilitatea sectoarelor cele mai afectate.

În acest sens, Consiliul din 27-28 iunie 2016 a formulat concluzii în care a solicitat Comisiei să prezinte, în luna iulie 2016, o serie de măsuri care să fie capabile să atenueze presiunea actuală de pe piață și care să fie, în același timp, compatibile cu constrângerile bugetare existente.

“În pofida pachetelor de măsuri din septembrie 2015 și martie 2016, criza din sectoarele lactatelor, cărnii de porc și fructelor și legumelor continuă, din cauza unui dezechilibru persistent între cerere și ofertă. Veniturile fermierilor sunt afectate în mod negativ. Situația dificilă impune măsuri suplimentare cât mai curând posibil și am îndemnat Comisia să prezinte un pachet financiar suplimentar în iulie 2016”, a punctat ministrul olandez al Agriculturii și președinte al Consiliului, Martijn van Dam, la reuniunea din 27-28 iunie 2016 (Sursa: AGERPRES)