Risc mare de inundatii in ultimele trei luni ale anului

652

Debitele râurilor din țară se vor situa, în lunile octombrie, noiembrie și decembrie, la valori cuprinse între 30% și 80% din valorile multianuale lunare, în timp ce debitele Dunării vor fi peste media multianuală, conform prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

În luna octombrie 2017, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, dar vor fi mai mici, respectiv între 30-50% din mediile multianuale lunare, pe râurile din bazinele hidrografice: Târnava Mare, Putna și pe râurile din Dobrogea. Și în luna noiembrie 2017, regimul hidrologic va avea valori similare cu luna precedentă, însă pe râurile din bazinul hidrografic Putna și pe râurile din Dobrogea aceste valori vor fi mai mici, între 30% și 50%.

“În decembrie 2017, regimul hidrologic se va situa sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 50-80%, mai mici (sub 50% din normalele lunare) pe râurile din Dobrogea. În cursul lunii decembrie 2017 este posibilă apariția formațiunilor incipiente de gheață (gheață la maluri, năboi) în bazinele superioare ale Bistriței, Mureșului și Oltului și pe unele râuri mici din centrul și nordul țării”, se arată în prognoza INHGA.

În ceea ce privește fluviul Dunărea, prognoza debitelor medii și extreme lunare la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) arată pentru luna octombrie un nivel situat între 3.300 și 5.800 metri cubi/secundă (mc/s), față de o medie multianuală de 3.850 mc/s, iar în noiembrie și decembrie, între 3.500 — 6.000 mc/s, însă media multianuală a lunii noiembrie este de 4.650 mc/s și de 5.200 mc/s în ultima lună a anului.