România a mai pierdut într-un an 10% din efectivele de porci!

1

Efectivele de porcine existente în România au scăzut cu 9,8%, la 1 mai 2023, comparativ cu aceeași dată din anul anterior, se arată într-un raport publicat vineri de Institutului Naţional de Statistică (INS), citat de AGERPRES.

De asemenea, efectivul de matcă a înregistrat o reducere de 2%, de la un an la celălalt.

Astfel, datele INS arată că numărul total de porci din România a ajuns, în mai 2023, la 3.004.149 de capete, mai puţin cu 327.918 capete faţă de luna similară din anul precedent. Din acest total, 223.941 de capete sunt incluse la efectivele de matcă, cu 4.511 capete mai puțin față de luna mai 2022.

În ceea ce privește distribuţia pe regiuni de dezvoltare, potrivit statisticii oficiale, ponderea efectivelor de porcine existente la 1 mai 2023, faţă de aceeaşi dată a anului 2022, a crescut în regiunile Vest (+1,9 puncte procentuale ), Centru (+0,4 pp) şi Sud-Est (+0,2 pp) și s-a diminuat diminuat în regiunile Sud Muntenia (-1,9 pp), Nord-Est (-0,4 pp), Nord-Vest (-0,1 pp) şi Bucureşti-Ilfov (-0,1 pp), în timp ce în regiunea Sud-Vest Oltenia a rămas constantă. 

La sfârșitul lunii august, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a avut o întânire cu reprezentanții ANSVSA și crescătorii de porci pentru a discuta despre despăgubirile pentru PPA (pestă porcină africană) ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor.

„Este important ca toate instituțiile să colaboreze pentru salvarea sectorului suin, în așa fel încât balanţa comercială să nu mai fie deficitară pentru produsele din carne de porc. Dacă avem continuitate pe proiectele de siguranță alimentară demarate cred că sunt îndeplinite toate premisele ca acest obiectiv să fie atins. Consider că toţi avem datoria să asigurăm românilor carne şi produse alimentare fabricate în România. E păcat ca producția însemnată de cereale să plece la export, atâta timp cât avem posibilitatea să integrăm materia primă în celelalte sectoare și să dezvoltăm sectorul zootehnic, care înseamnă, de fapt, plus valoare”, a fost poziția exprimată de ministrul agriculturii, Florin Barbu, în cadrul întâlnirii.