Romania banuita ca a falsificat raportul datelor agricole din 2018

177
Romania banuita ca a falsificat raportul datelor agricole din 2018

Potrivit Comisiei Europene, recoltele la cereale raportate de către România au fost mai mari față de cele reale.

“Suntem în contact permanent cu toate Statele Membre UE privind datele de producție pentru a realiza statisticile legate de producția de cereale în UE. în cazul României, am cerut să revizuiască datele privind producția de porumb pentru 2017 și 2018”, au declarat pentru TVR surse din interiorul Comisiei Europene.

În momentul de față, ministrul Agriculturii, Petre Daea nu acordă importanță acestei cereri, pe motiv că ar fi vorba doar despre o corelare informațională între București și Bruxelles.

“Noi primim tot timpul informații de la Comisie și răspundem întotdeauna. Sunt corespondente uzuale, cu punere de acord pe fiecare domeniu în parte. Am văzut ca s-a interpretat că nu sunt adevarate cifrele respective. Aiurea! E vorba despre o punere în acord pe sistemul informational pe care îl au statele și pe care îl are și UE. Am mai primit aceste cereri și privind alte domenii, e o procedură normală”, a declarat Daea.

Amintim faptul că la finele anului trecut, domnul ministru a anunțat recordul aferent recoltelor de porumb, în cadrul unei emisiuni la Antena 3.

“Sunt doi ani consecutivi când am depășit Franța la producția de porumb… O spun și o voi repeta: nu se va mai da Romania jos de pe piedestal. Și vă spun și de ce: pentru că punem în mișcare sistemul de irigații, iar într-un sistem de irigații cu suprafata activă de doua milioane, care se poate iriga, cu siguranță va fi un milion de hectare cu porumb”.

În ciuda faptului că suprafața cultivată cu porumb a scăzut din 2016 până în 2018, în ultimii doi ani producția a crescut cu 70% (8 milioane de tone).

În creștere cu peste 4 milioane de tone față de anul precenent, în 2018 recolta de porumb în țara noastră a fost de 18.3 milioane de tone.