România a fost anul trecut principalul importator de produse agricole din Ucraina, a anunțat directorul adjunct al Institutului Naţional de Economie Agrară (IAE) din țara vecină, Mykola Puhachov, informează Agenția Națională de Știri a Ucrainei – Ukrinform, citată de AGERPRES.
Informația vine ca o lovitură de ciocan după ce președintele României, Klaus Iohannis, a susținut la Bruxelles că fermierii români nu sunt afectați de fluxurile masive de produse agricole ce pătrund în țara noastră dinspre Ucraina.
„Culoarele solidarităţii nu afectează agricultura din România şi vreau să subliniez foarte clar acest lucru. Noi am deschis aceste culoare pentru că suntem conştienţi că Ucraina are nevoie de acest ajutor şi România poate să ofere acest ajutor fără a fi în detrimentul fermierilor români”, a declarat joi președintele, Klaus Iohannis, aflat la summitul extraordinar al Cosiliului European în care toţi cei 27 de lideri s-au pus de acord asupra unei anvelope suplimentare de 50 de miliarde de euro pentru a susţine Ucraina în cadrul bugetului UE.
Potrivit datelor oficiale anunțate de profesorul Mykola Puhachov, în 2023, România s-a situat pentru prima dată pe primul loc în rândul importatorilor majori de produse agricole din Ucraina, aducând produse în valoare de 2,875 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 13% din exporturile de produse agricole ucrainene.
Țara noastră a fost urmată de China, care a importat din Ucraina produse agricole de 2,22 miliarde de dolari, având o pondere de 10% din exporturile de produse agricole ale Kievului. Conform datelor IAE, China înregistrează în 2023 o creștere cu 18% a volumelor de importuri de produse agricole ucrainene, față de 2022.
Pe a treia poziție în rândul importatorilor majori de produse agricole ucrainene a fost Turcia, care a importat din Ucraina produse de 1,994 miliarde de dolari, adică 9% din exporturile agricole ale Kievului.
Astfel, Polonia a încetat să mai fie principalul importator de produse agricole din Ucraina pe piaţa mondială. Potrivit lui Mykola Puhachov, după restricțiile impuse de guvernul de la Varșovia, valoarea exporturilor de produse agricole ucrainene către Polonia s-a redus cu o treime, la 1,797 miliarde de dolari.
Printre principalii 10 importatori de produse agricole din Ucraina se află şi Spania (1,765 miliarde de dolari), Ţările de Jos (1,274 miliarde de dolari), Egipt (1,066 miliarde de dolari), Italia (1,045 miliarde de dolari), Germania (862 milioane de dolari) şi Ungaria (471 milioane de dolari). Anul trecut, 69% din veniturile în valută realizate de producătorii agricoli din din Ucraina au fost furnizate de principalii 10 importatori de produse agricole.
În general, exporturile de produse agricole ale Ucrainei în statele membre UE au scăzut cu 4% în 2023, comparativ cu 2022, totalizând 12,6 miliarde de dolari. În acelaşi timp, ponderea UE în exporturile de produse agricole ucrainene a atins un nou record – 57% – anul trecut. Pe locul doi se află Asia, cu o pondere de 29,9%, importând produse agricole din Ucraina în valoare de 6,6 miliarde de dolari în 2023.
Statele din Africa au importat produse agricole ucrainene de 1,6 miliarde de dolari anul trecut, reprezentând 7,2% din exporturile de produse agricole ucrainene. Ponderea totală a celor trei regiuni în exporturile de produse agricole ucrainene este de peste 94%.
Tot în raportul IAE se arată că și în 2022, Polonia, România şi Turcia au fost principalii importatori de produse agricole din Ucraina.
Și atunci, cu toate garanțiile pe care liderii politici ai României încearcă să le aducă, se pune întrebarea legitimă: Îi afectează sau nu pe fermierii români „culoarele solidarităţii” dinspre Ucraina?