România negociază noi destinații pentru exportul de animale vii!

5

România negociază condițiile sanitare-veterinare de export de animale vii către noi destinații, printre care și China, susține, potrivit AGERPRES, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Ioan Oleleu.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul crescătorilor români de animale, reprezentanții ANSVSA au întreprins o serie de demersuri pentru reducerea la 14 zile a perioadei de carantină pentru ovinele destinate exportului în țări precum Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite sau Iran.
„Urmare a discuţiilor pe care le-am avut din punct de vedere tehnic cu domnul ministru al Agriculturii din Iordania (Khaled Al-Hneifat – n.r.), care a fost prezent în România, în perioada 13-16 martie 2023, am obţinut promisiunea de a reduce perioada de carantină de la 21 la 14 zile, iar 14 zile este cea mai scurtă perioadă care poate fi obţinută. De ce este importantă această reducere a perioadei de carantină? În primul rând din punct de vedere economic, pentru că atunci când un efectiv important de animale rămâne o perioadă mai scurtă în fermele de carantină, respectiv în centrele de colectare a ovinelor de unde pleacă apoi în Iordania, şi costurile agenţilor economici din România sunt mai mici”, a precizat Ioan Oleleu,

Vicepreşedintele ANSVSA a exlicat că reuşita cu Iordania poate să ofere României posibilitatea de a redeschide discuţiile şi cu alte state, unde există perioade destul de lungi de carantină în centrele de colectare, respectiv perioada maximă de 28 de zile.

„Arabia Saudită este o altă destinaţie de unde aşteptăm un răspuns, tot aşa pentru o reducere a perioadei de de carantină. Apoi în Emiratele Arabe Unite, Iran, unde ne dorim tot o reducere la 14 zile. Este foarte important să reuşim în cât mai multe ţări. Pe de o parte, acolo unde nu avem în momentul de faţă certificatele sanitare veterinare agreate, ele trebuie să fie agreate, iar ANSVSA a făcut demersurile în absolut toate ţările unde ar exista potenţial de export. Urmează să primim şi din partea celorlalte ţări atât deschiderea cât şi reducerea perioadei de carantină, acolo unde avem deja stabilită perioada”, a mai spus oficialul ANSVSA.

Potrivit acestuia, oportunităţi pentru exporturi însemnate de animale vii mai sunt sunt în Libia şi Liban, unde sunt în curs de negociere condiţiile sanitare veterinare. De asemnea, se poartă negocieri pentru exportul de animale vii și în China, unde România este prezentă doar cu produse procesate, respectiv miere, lactate, dar în cantităţi destul de reduse.

Totodată, vicepreședintele ANSVSA a precizat că România se află într-o fază avansată de negocieri cu Israelul, pentru exportul cărnii de animale rezultate în urma sacrificării în unităţile din ţara noastră.

„Am oferit garanţiile necesare, au fost şi vizite în teritoriu la câteva unităţi de abatorizare, astfel încât agenţii economici din România să poată pune pe piaţa Israelului carne rezultată în urma sacrificării în unităţile autohtone, respectiv carne de bovină şi carne de ovină. De altfel, acest deziderat noi îl avem şi pentru alte ţări, pornind şi de la aspecte legate de bunăstarea animalelor în timpul transportului, dar şi de la tradiţia pe care unele ţări o au şi care preferă un anumit tip de sacrificare şi într-un anumit termen. De aceea este imposibil să intri, cel puţin într-o perioadă relativ scurtă, cu carne obţinută în România, urmare a sacrificărilor de animale. Suntem destul de avansaţi pe acest subiect cu serviciile sanitare veterinare din Israel şi ne dorim ca în cursul anului 2023 să reuşim ca animale sacrificate în România să facă obiectul punerii pe piaţa din Israel a cărnii sub diferite forme, fie că vorbim de carne în carcasă sau carne tranşată sau condiţionată în anumite feluri”, a subliniat Ioan Oleleu.

Conform datelor ANSVSA, România a exportat anul trecut în afara spaţiului comunitar 1.567.934 de animale vii, din care 1.468.408 ovine (aproape 94%) și 99.526 de bovine. Pe primul loc în topul exporturilor se află Iordania cu 996.163 de animale vii, din care 973.175 ovine. Arabia Saudită ocupă poziţia a doua, cu un total 466.035 de animale vii, din care 462.189 ovine şi 3.846 bovine, iar Israel, locul 3, cu 85.708 capete, din care 17.984 ovine şi 67.724 bovine. Alte ţări terţe în care au mai ajuns anul trecut animalele autohtone au fost: Liban, Libia, Iraq şi Kuweit.

La 1 decembrie 2021, România avea un efectiv total de 1,819 milioane de bovine şi de 11,356 milioane de ovine. România s-a situat pe locul zece în Uniunea Europeană la efectivele de bovine şi pe locul trei în rândul statelor membre, după Spania şi Grecia, la efectivele de ovine.