România, penultima țară din UE la consumul de lapte

876

Cantitatea totală din acest aliment consumat în țara noastră este de 4,4 ori mai mică decât media la nivelul Uniunii Europene.

Cei mai mari consumatori de lapte la nivel european sunt cetățenii din țările vestice. Aceștia consideră laptele ca fiind un aliment hrănitor, sănătos și o sursă bună de calciu. Potrivit studiului, producătorii ar trebui să introducă pe piață diferite băuturi adaptate stilului de viață din ziua de astăzi.

Faptul că românii nu sunt mari consumatori de lapte nu este o noutate. Și în 2014 și 2015, țara noastră a ocupat locurile codașe la consumul acestui aliment. Motivele care au dus la scăderea consumului de lapte sunt diverse: s-a pierdut în mare parte obișnuința de a bea lapte zilnic și a scăzut cantitatea de lapte neambalat.

Un alt studiu similar realizat în anul 2013, a arătat că numărul consumatorilor care citesc etichetă unui produs alimentar a crescut. Astfel, peste 60% dintre consumatori au declarat că doresc să afle informații despre ingredient și 55% vor să știe dacă produsele au nutrienţii necesari pentru menţinerea sănătății. Mai mult decât atât, mulți consumatori sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru produse alimentare naturale, cu conținut ridicat de fibre, cu un plus de vitamine și minerale, cu sau fără grăsimi.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2015, consumul mediu lunar a fost de aproape șase litri de lapte de persoană. Cei mai mari băutori de lapte din România sunt pensionarii, iar la polul opus se situează șomerii. Diferențele între cei care locuiesc în mediul urban și cei care locuiesc în mediul rural, în ceea ce privește cantitatea de lapte consumată sunt nesemnificative.
Diferențele între români și restul europenilor sunt însă semnificative: consumul este de peste patru ori mai mic în țara noastră comparativ cu Europa de Vest și de două ori mai redus decât în partea de est a continentului. Un român bea aproximativ 36 de mililitri de lapte simplu ambalat pe zi, în timp ce un irlandez, de exemplu, consumă de zece ori mai mult. Asta, în pofida faptului că nutriționiștii, recomanda consumul a cel puțin 250 de mililitri de lapte zilnic.