România va înapoia bani Uniunii Europene

484

800 de milioane de euro! Toţi aceşti bani îi va returna România până la finalul acestui an Comisiei Europene. Sunt sume care nu au putut fi absorbite de autorităţile noastre înperioada 2007-2013 prin Programul de Dezvoltare Rurală. “Aceşti bani puteau aducă o viaţă mai bună fermierilor români. E dureros se întâmplă aşa”, spune cu regret ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Ce se preconiza în urmă cu câteva luni, a devenit acum o certitudine. Chiar dacă nivelul de absorbţie a ţării noastre prin PNDR 2007-2013 a trecut de 90%, autorităţile române tot vorfi nevoie înapoieze banii Comisiei Europene. Motivul? Nu am reuşit cheltuim toţi banii pentru a moderniza mediul rural românesc.

„Avem fonduri alocate foarte multe. Am avut şi pe perioada anterioară. Din păcate, nu am reuşit le utilizăm în integralitate. Cel puţin 800 de milioane vor fi returnaţi Comisiei Europene . E dureros se întâlmplă aşa pt va imaginaţi se puteau face multe afaceri în mediul rural care îi puteau ajută pe fermieri . principalul furnizor de locuri de muncăîn mediul rural este agricultură”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

Achim Irimescu recunoaşte salariile din Ministerul Agriculturii au crescut, odată cu ele şi numărul de angajaţi, dar nu şi eficientă. Iată unul dintre principalele motive pentrucare aceşti bani vor fi restituiţi Comisiei Europene la finalul lunii decembrie.

Acesta a mai adăugat,  „cred ar trebui văzute salariile o corelaţie între performanţă, eficientă şi venit. Avem în Ministerul Agriculturii salarii destul de bune. Dar, din păcate, nu am reuşit folosimintegral banii europeni. Asta înseamnă nu ne-am atins scopul în ceea ce priveşte eficientă noastră a administraţiei . Avem administraţie foarte multă. Ministerul aproape s-a dublat nr de angajaţi în ultima perioada, dar nu s-a întâmplat la fel cu eficientă noastră”.

Prin noul Program naţional de Dezvoltare Rurală, ţară noastră primeşte până în 2020 de la Uniunea Europeană suma de 8,127 miliarde de euro, bani care ajută agricultură românească devină una competitivă la nivel European.

Alexandru Andronache