Românii au la dispoziție 80 de milioane de euro pentru investiții în panificație

570

În acest an a fost lansată schema de ajutor pentru panificație, care permite realizarea unor investiții în acest sector.

Aurel Popescu, președintele Rompan, recunoaște că anul 2016 a adus și vești bune pentru cei din morărit și panificație, arătând că se pot face investiții cu ajutorul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020).

“Trebuie să amintim și un lucru bun din acest an — și anume schema de ajutor pentru panificație din PNDR 2020 pentru prelucrarea secundară a cerealelor, pentru pâine, patiserie, paste făinoase și biscuiți. Cine vrea să facă investiții, sunt bani suficienți și putem să-i accesăm. Avem alocate fonduri de 80 de milioane de euro și, dacă sunt cereri, putem să accesăm bani și din anii următori”, a adăugat Popescu.

În luna decembrie, fabrica de pâine Titan a fost închisă, iar proprietarii au anunțat că de acum înainte se vor concentra doar pe partea de morărit și pe livrarea de produse congelate. Liderul Rompan afirmă însă că nu vor exista probleme pe piața bucureșteană.

“Nostalgia mă face să mă gândesc că din fabricile vechi nu au mai rămas decât două în funcțiune, asta este o problemă. A doua este problema oamenilor, pentru că cei care activau la acest al doilea mare producător de pâine erau din zona de est a orașului București și sigur nu se pot muta în vest, unde s-a deschis o altă fabrică de pâine. Vel Pitar a cumpărat fostul Spicul București și acolo se dezvoltă și se realizează producția de cozonaci și de pâine în mare parte. Am înțeles de la conducerea Titan că angajații disponibilizați, în jur de 250 de oameni, vor primi salarii compensatorii”, a subliniat președintele patronatului.