Home Stiri agricole Românii continuă să mănânce mai mult din export

Românii continuă să mănânce mai mult din export

800 views

Deficitul în comerțul cu produse agroalimentare continuă, cu toate că exporturile au crescut cu 2,7%.

În ciuda eforturilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a deschide piețele externe pentru producătorii de la noi din țară, România a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un deficit comercial cu produse agricole de 254 milioane de euro. Asta în condițiile în care în aceeași perioadă a anului 2015 țara noastră înregistra un excedent de 22 milioane de euro.

Deficitul este dat de faptul că România importă, în general, fructe și legume, în vreme ce pe piață externă își face simțită prezența doar cu cereale, al căror preț este însă mult mai mic decât al mărfurilor importate.

Potrivit Agerpres, Uniunea Europeană rămane principalul partener în comerțul agroalimentar al României, în condițiile în care în primele nouă luni din anul 2016 au fost livrate produse agroalimentare către această destinație în valoare de 2,564 miliarde de euro, și o cantitate de 4,5 milioane tone de produse, iar în România au ajuns de pe piața comunitară 4,69 de milioane de tone de produse agroalimentare, valorând 3,76 miliarde de euro.