ROSII DE BUZAU PE REPEDE INAINTE

577

A fost nevoie doar de un mic ajutor pentru ca sute de legumicultori să umple piețele de roșii românești. Este vorba despre subvenția acordată de Ministerul Agriculturii, care i-a motivat pe fermieri să cultive tomate pe suprafețe mult mai mari și mai ales să scoată recolte încă din luna mai, cu câteva săptămâni înaintea celor produse în grădină.

La Buzău, programul Tomata 2018 a atras deja un număr record de beneficiari. Nu mai puțin  de 500 de fermieri, majoritatea tineri, unii dintre ei chiar întorși acasă de peste hotare tocmai pentru a face legumicultură în țară, au solicitat banii de la stat după ce au cultivat tomate în sere și solarii cu suprafețe de cel puțin o mie de metri pătrați.

Unul dintre legumicultorii de succes ai Buzăului este Mircea Tatu. În urmă cu zece ani, bărbatul muncea în străinătate în domeniul construcțiilor, în timp ce întreaga familie era acasă, în România. După ce și-a strâns o sumă de bani suficientă cât să-și înceapa propria afacere, Mircea Tatu a revenit pe pământ românesc, mai exact în comuna Cochirleanca. Și-a cumpărat teren, unde și-a construit rapid o mica locuință și a amenajat primele solarii. Anul acesta a reușit să fie legumicultorul care a adus prima recoltă de roșii românești pe piață.

Valoarea ajutorului de minimis este de 3.000 euro pe an. Pentru a fi eligibil, legumicultorul trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate, în spaţii protejate, de minimum 1.000 de metri patrati.