Rusia nu va modifica taxa la exporturile de grâu

518

Rusia nu are intenția de a modifica, în viitorul apropiat, taxa la exporturile de grâu, a declarat joi ministrul rus al Agriculturii, Alexander Tkachev, transmite RIA Novosti.

Rusia este unul dintre cei mai importanți exportatori mondiali de grâu. Începând de la 1 iulie, țara a introdus o taxă de cel puțin 50 de ruble pentru fiecare tonă de grâu exportat.

‘Atât timp cât situația de pe piață este instabilă, formula de calcul a taxei nu se va modifica’, a declarat Alexander Tkachev cu ocazia unui forum economic atunci când a fost întrebat dacă taxa la exporturile de cereale se va schimba.

De la introducerea taxei, exporturile de grâu ale Rusiei au scăzut de 2,2 ori însă Alexander Tkachev a apreciat că acesta este un ‘fenomen temporar’, adăugând că, dacă taxa la export nu ar exista, prețul pâinii în Rusia ar crește constant. Tkachev a mai apus că Rusia intenționează să exporte în acest sezon o cantitate de 25-30 de milioane de tone de cereale.

Potrivit Bloomberg, sezonul trecut Rusia a fost al treilea mare exportator mondial de grâu iar în acest sezon ar putea recolta o cantitate de 62 de milioane de tone de grâu, ceea ce ar fi cea de-a treia mare recoltă înregistrată vreodată de Rusia.