Rusia are în vedere înfiinţarea unei societăţi comerciale unificate pentru exportarea îngrăşămintelor, în încercarea de a-şi majora influenţa asupra preţurilor pe pieţele mondiale, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.
Potrivit unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, propunerea a fost înaintată în luna iulie de Dmitri Mazepin, fondatorul producătorului de îngrăşăminte Uralchem PJSC. De atunci, ideea a fost discutată cu ministrul Industriei, Denis Manturov, şi cu premierul Mikhail Mishustin, dar încă nu a fost luată o decizie, mai susţin sursele citate de Bloomberg.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului nu a răspuns solicitărilor de a comenta informaţia, în timp ce biroul de presă al Uralchem a precizat că nu are cunoştinţă de propunere.
Rusia este cel mai mare producător mondial de îngrăşăminte, asigurând aproximativ 15% din consumul anual global. Deşi companiile de îngrăşăminte nu au fost incluse în sancţiunile internaţionale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei, având în vedere importanţa acestora pentru securitatea alimentară globală, porturile baltice au oprit manipularea acestor produse, contribuind astfel la scăderea livrărilor. De asemnea, exodul din Rusia al firmelor maritime globale, precum și al unor bănci şi companii de asigurări internaţionale face mai dificilă trimiterea de mărfuri peste hotare.
Cu toate acestea, unii producători de îngrăşăminte nu sunt îngrijoraţi că afacerile lor ar putea fi afectate. Potrivit surselor citate, exporturile celor mai multe tipuri de îngrăşăminte s-au redresat deja la nivelul de dinaintea războiului, astfel că producătorii nu văd cum i-ar putea ajuta propunerea lui Dmitri Mazepin.
Pe de altă parte, analiștii apreciază o societate comercială unificată ar da guvernului rus mai mult control asupra veniturilor din export şi ar permite Moscovei să exercite o influenţă mai mare asupra preţurilor îngrășămintelor pe pieţele mondiale.
De altfel, tot timpul în negocierile pentru restabilirea acordului de export de cereale, care a permis Ucrainei să livreze prin Marea Neagră,
Rusia a cerut condiţii mai uşoare de export pentru producătorii săi de îngrăşăminte
În prezent, companiile rusești de îngrășăminte își tranzacţionează bunurile prin Elveţia şi alte ţări terţe. Anterior, Rusia a avut cu Belarus o alianţă privind comerţul cu potasiu, ceea ce i-a permis să controleze preţurile şi 40% din vânzările globale de nutrienţi prin plafonarea producţiei. Preţul potasiului s-a prăbuşit, însă, când s-a renunţat la alianţă, în 2013.