Rusia pune stop cerealelor ucrainene prin Marea Neagră!

1

Rusia a anunțat că nu va prelungi acordul privind cerealele de la Marea Neagră după data 18 mai, dacă Occidentul nu va elimina o serie de obstacole în calea exportului de cereale și îngrășăminte rusești, informează AFP, citată de HotNews.

„Fără progrese în rezolvarea a cinci probleme sistemice… nu este nevoie să vorbim despre extinderea ulterioară a inițiativei de la Marea Neagră după 18 mai. Observăm că, în ciuda tuturor declarațiilor răsunătoare despre securitatea alimentară globală și asistența acordată țărilor aflate în nevoie, Inițiativa Mării Negre a servit și continuă să servească exclusiv exporturilor comerciale ale Kievului în interesul țărilor occidentale”, se arată într-o declarație făcută joi de Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse.

Acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a fost negociat în iulie anul trecut de Națiunile Unite și Turcia, pentru a contribui la atenuarea crizei alimentare globale agravate de conflictul care a perturbat exporturile a doi dintre cei mai importanți furnizori de cereale din lume – Rusia și Ucraina. În același timp, pentru a convinge Kremlinul să permită Ucrainei să reia exporturile de cereale din Marea Neagră, tot în în iulie anul trecut a fost încheiat și un acord separat pe trei ani, prin care ONU a fost de acord să ajute Rusia cu exporturile de alimente și îngrășăminte.

Potrivit autorităților de la Kremlin, cele două acorduri au fost „părți interconectate ale unui singur pachet”, astfel că ministerului rus de externe a certat Secretariatul ONU pentru ceea ce a catalogat a fi o denaturare a faptelor.

De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că „discuțiile, comunicările continuă cu părțile”, iar oficialii ONU sunt hotărâți să asigure punerea în aplicare a ambelor acorduri.

„Există încă o mulțime de probleme critice care trebuie rezolvate în ceea ce privește plățile și alte probleme tehnice” în ceea ce privește exporturile Rusiei, dar „au existat unele rezultate concrete care contribuie la creșterea volumelor de comerț cu cereale, la scăderea tarifelor de transport și la creșterea numărului de nave care au făcut escală în porturile rusești pentru îngrășăminte și la scăderea asigurării”, a menționat Stephane Dujarric, dând asigurări că ONU va continua să facă presiuni pentru a face mai multe progrese în privința respectării ambelor acorduri.