Home Stiri RUȘINOS! România consumă anual 45.000 tone de pastă de tomate, dar produce...

RUȘINOS! România consumă anual 45.000 tone de pastă de tomate, dar produce doar 100

116 views
RUȘINOS! România consumă anual 45.000 tone de pastă de tomate, dar produce doar 100

Statistică rușinoasă pentru România! Din 45.000 de mii de tone ce pastă de tomate, cât consumă anual țara noastră, doar 100 sunt produse intern. Datele au fost prezentate în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, de către președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume și Fructe, Aurel Tănase. 

”Noi consumăm aproximativ 45.000 de tone de pastă de tomate într-un an. Din aceste 45.000, doar circa 100 de tone sunt produse în România. Eu, la Buzău, produceam 3.000 de tone de pastă de tomate pe an, aveam trei unități de concentrare, plus una la Râmnicu Sărat care mai producea încă 1.500 de tone. Deci doar județul Buzău producea 4.500 de tone de pastă de tomate. La ora actuală, se produce pastă de tomate doar în trei locuri, la Caracal, Buzău și Tecuci.

Am îndrăznit să propun Ministerului Agriculturii, în mod repetat de câteva luni de zile, un program național de cultură a 6.000 de hectare de roșii, pentru că potențial avem, avem unde, iar corelat cu niște capacități de concentrare, putem să scăpăm de 45 de milioane de euro în fiecare an. Nu reușește nimeni să acheseze la treaba asta, nu se vrea sau nu știu ce să cred. Am pornit în 2014 cu un volum de 2,8 milioane de euro ca să acordăm creșterii până la 2.000 de hectare a suprafețelor cultivate. N-am reușit să trecem de 15-16 mii de tone anual. S-a produs și o selecție undeva. Această materie primă pentru fabricile de conserve este selectată, ea provine dintr-o suprafață mare care își permite să cumpere o combină să facă recoltatul, provine din niște hibrizi foarte performanți. Fabricile nu pot plăti mai mult de 45-50 de bani pe kilogramul de roșii, iar atunci, intră în concurența aceasta cu marfa venită de afară.

Mai este o problemă. Noi importăm aceste 45.000 de tone în cea mai mare parte sub formă triplu concentrată din China. Această materie primă se duce în diverse locuri unde se face un proces invers care nu este firesc: se diluează cu apă până la 12 grade, se evaporă puțin până la 18 și îi spune bulion. Iar noi, din producția românească de tomate, abia acoperim producția de suc de roșii și de roșii în suc propriu”, a precizat Aurel Tănase în exclusivitate la AGRO TV.