SALAJ – CODASUL TRANSILVANIEI LA ALFABETIZARE

662

O harta publicata de Institutul National de Statistica arata ca in judetul Salaj sunt cei mai multi analfabeti din intreaga Transilvanie. Aceeasi harta arata ca Salajul este intrecut doar de cateva judete din sudul Romaniei, care sunt subdezvoltate, precum Teleorman, Calarasi, Giurgiu sau Ialomita.
“n judetul Salaj, rata de analfabetism este de 1,84 la suta din totalul populatiei, ceea ce inseamna ca aproape 5.000 de salajeni sunt analfabeti.
Saracia din Salaj este si ea pe masura analfabetismului. Uniunea Europeana a considerat anul trecut ca peste 25 la suta din populatia judetului, adica 60.000 de salajeni, sunt atat de saraci incat se califica pentru ajutorul anual alimentar oferit de UE zonelor subdezvoltate, pachete constand in alimente de baza ca fasole, faina, ulei sau zahar.
Suntem atat de saraci, incat in topul saraciei din mediul rural romanesc avem sase comune in topul saracilor.

Salajenii sunt atat de saraci, ca inca mai sunt 15.000 de locuinte in care nu exista nici macar bucatarie, ca sa nu mai spunem de baie.
“n urma cu doi ani, judetul Salaj a primit nota 5 din 10 ca urmare a unui studiu privind calitatea locuintelor populatiei din Romania, analiza facuta publica de ProTv. Locuin?ele salajenilor sunt cele mai amarate din întreaga Transilvanie si printre cele mai saracacioase din România. Nota 5 este echivalentul saraciei cu care se confrunta populatia din judet. Spre exemplu, locuitorii din judetele vecine – Bihor, Satu Mare si Baia Mare – au locuinte la un nivel de nota 7 – 8, în timp ce vecinii din Cluj au locuinte în medie de peste nota 9.