SALVIA, ELIXIRUL VIETII INCA DIN ANTICHITATE

437

Salvia officinale sau pur si simplu salvia, este un excelent medicament,  și nu un simplu condiment cum ar crede unii oameni. Aceasta plantă meliferă din zona Mediteraneană, creşte în grădini însorite iar textura sa este ierboasã  de culoare alb-argintie, ce devine mai târziu verze-cenușie.

Bogată în vitamine, salvia este considerată drept o  pastilă din natură, o plantă cu proprietăţi tămăduitoare de la suflet la corp. Aceasta conţine un complex de vitamina: A, B, C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc şi sodiu, fiind un adevărat izvor de substanţe folositoare organismului.

Salvia a fost considerată sacră încă din Antichitate, când se existau ritualuri speciale pentru culegerea ei. Un vechi proverb chinezesc spune că „cine are salvie în casă nu lasă bătrâneţea să se apropie“ iar în Evul Mediu, salvia era considerată o plantă cu proprietăţi magice salvatoare. Însuşi cuvântul  salvie provine din latinescul salvare care înseamnă  sănătos, a salva, a vindeca. Chiar și romanii o considerau o plantă sacră, considerând-o regina plantelor cu proprietăţi vindecătoare, dar şi cu efecte de protecţie magică.

De la salvie se folosesc frunzele şi părţile aeriene înflorite. Cele mai remarcate proprietăți benefice sunt  rezolvarea problemelor digestive, inclusiv pierderea poftei de mâncare, dureri de stomac (gastrită), diaree, balonare și arsuri la stomac. Este, de asemenea, utilizat pentru depresie, pierderea memoriei, boala Alzheimer și diminuarea transpiraţiei.

De asemenea, preparatele din salvie atenueazã procesele fermentative din intestin şi favorizeazã eliminarea gazelor, stimuleazã secreţia de bilã a ficatului, au un uşor efect hipoglicemiant, acţiune antispasticã, astringentã şi antisepticã, bacteriostaticã.

Se mai menţioneazã şi un efect calmant asupra sistemului nervos.

Medicii mai recomandă ca pentru  combaterea balonãrii abdominale și dischinezii biliare, sa se puna la infuzie o linguriţã de frunze la 1 canã cu apã și să se bea 2-3 cãni pe zi. Pentru reducerea transpiraţiei, infuzia se va prepara în acelaşi fel, dar se va bea rece.

În gingivite, afte bucale, faringite şi amigdalite, se poate face gargarã, de mai multe ori pe zi, cu infuzie preparatã din 2 linguriţe de frunze de salvie la 100 ml de apã.