Sâmbra Oilor – mândria oșenilor

587

De sute de ani, la începutul lunii mai, oșenii se adună la sâmbra oilor, adică la măsurișul laptelui înainte de a porni oile la munte, după care au loc serbări câmpenești.

De 60 de ani această sărbătoare este organizată în mod oficial în fiecare primă duminică din luna mai și la ea participă oșeni din întreaga țară a Oașului.

Dacă în trecut ceterașii locali și țâpuritoarele au fost singurii care i-au încântat pe oșeni, de-a lungul timpului programul festivalului s-a extins cu participanți din alte zone folclorice.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017

Câteva mii de persoane au participat duminică, pe dealul de la Huta Certeze, aflat la limita județelor Satu Mare și Maramureș, pentru a urmări spectacolul folcloric dar și pentru a-și etala frumusețea costumelor populare din Oaș. Costumele populare, în special cele roșii ale oșencelor, strălucesc în lumina soarelui. În ciuda faptului că au câteva zeci de kg, nimeni nu se plânge. Portul costumului popular presupune și sacrificii. Un flăcău îmbrăcat în straie oșenești se descalță să își “tomnească” cizma veche de zeci de ani care îl jenează, o mândră își face ultimele pregătiri în oglinda microbuzului cu care a venit. Cei doi pleacă împreună și urcă pe scenă, scot pieptul în față și joacă oșenește, mândri că îi vede toată lumea.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PRETURI

Ca în fiecare an, deschiderea oficială a sărbătorii a fost făcută de autoritățile care organizează evenimentul. Primarul comunei Certeze, Petru Ciocan, a ținut să mulțumească celor veniți, arătând că “Țara Oașului este printre puținele din România care își păstrează tradițiile și obiceiurile nealterate”.

Prezent la eveniment, prefectul Darius Filip i-a felicitat pe oșeni pentru modul în care își păstrează tradițiile.

“Este cea mai mare sărbătoare tradițională a Țării Oașului și, zic eu, cea mai mare sărbătoare a județului Satu Mare. S-au spus probabil foarte multe despre Sâmbra Oilor în 61 de ani de când a început acest eveniment și de aceea nu cred că aș putea să mai adaug eu vreun element de noutate. Țin să spun că v-am admirat întotdeauna pe dumneavoastră, pe oșeni, pentru modul în care ați știut să vă păstrați tradițiile de sute și poate chiar mii de ani și mi-aș dori ca și celelalte zone ale județului să se ambiționeze și să încerce măcar să vă egaleze, dacă nu să vă depășească” a spus Filip.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLA. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a spus să Oașul este cea mai colorată zonă folclorică din județ, explicând că rolul administrației nu este doar acela de a asigura infrastructura, ci și de a contribui la păstrarea tradițiilor.

“Este o tradiție foarte frumoasă și menirea autorității publice este să ajute toate zonele care doresc să își păstreze identitatea. Este zona cea mai colorată, cea mai frumoasă nu numai astăzi, dar în general este o zonă foarte variată și foarte colorată și frumoasă. În noi o să aveți întotdeauna sprijin, nu numai de a păstra, ci de a dezvolta aceste tradiții, de a lăsa urmașilor ceva. Nu numai betonul, țevile și utilitățile publice sunt menirea unor autorități, ci și valorile spirituale. Să le păstrăm”, a spus Pataki Csaba.

Primarul oașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, îmbrăcată și ea oșenește, a susținut că frumusețile locului și obiceiurile trebuie prezentate străinilor care vin în România. “De 61 de ani ne întâlnim aici, pe deal, la Huta Certeze să sărbătorim tradiția noastră, să ne îmbrăcăm în portul popular și să arătăm oaspeților noștri și lumii întregi frumusețile locului și frumusețile noastre. Trebuie să mergem mai departe, să ne ancorăm în această lume și să vorbească lumea mai departe despre obiceiurile noastre”, a spus ea.

După deschiderea oficială a evenimentului, a fost reconstituit obiceiul măsurișului laptelui. Primarul comunei Bixad, Ioan Tătar, a fost cel care a măsurat laptele și a stabilit cât lapte, brânză și caș îi revine fiecărui localnic care își trimite oile în turmă la munte.

A urmat un spectacol folcloric. Pe scenă au urcat ansamblurile Oașul, Sânzienele, Măgura, dar și grupuri din Bixad, Târșolț, Tarna, Turț. De asemenea, au cântat invitații din alte zone folclorice, printre care Petrică Mureșan, Cununița Năzdrăvană și ansamblul Meseșul din Zalău.

Nu au lipsit nici oile, însă ele au fost punctul de atracție mai mult pentru copiii de la oraș și pentru oșenii mutați în alte zone.

La Sâmbră au fost mai fost prezenți oficiali ai județului și politicieni.