Ce sancțiuni aplică APIA din 2023 pentru beneficiarii de subvenții

23

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a dat publicității noile sancțiuni ce vor fi aplicate fermierilor beneficiari de subvenții care nu își respectă obligațiile prevăzute în cadrul schemelor de ajutor pe care le accesează.

Astfel, potrivit Ordinului MADR nr. 483/07.11.2023 pentru aprobarea sistemului de sancţiuni aplicabil intervențiilor şi ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2023, „sancțiunile se aplică tuturor fermierilor beneficiari ai plăților directe din Fondul European de Garantare Agricolă și beneficiari ai ajutoarelor naționale tranzitorii, denumite în continuare FEGA și BN, acordate de APIA, începând cu anul de cerere 2023, pentru care, se constată neconformități în urma controalelor”.

De asemenea, noul act normativ stipulează că, dacă beneficiarul care a depus cererea de plată a fost selectat pentru controlul pe teren nu permite inspectarea fermei, acestuia nu i se va acorda nicio plată pentru anul de cerere.

Pe de altă parte, dacă suprafața determinată este mai mare decât suprafața declarată în cererea de sprijin/grup de plată, nu se aplică nicio penalizare, iar plata se calculează pentru suprafața declarată.

Noul Ordin MADR mai prevede că „fermierul nu va fi respins de la plată şi nici nu va fi sancţionat în cazurile de forţă majoră şi circumstanţe excepţionale, dacă a prezentat documente justificative în acest sens, conform legislaţiei în vigoare”.

Sunt recunoscute, în special, următoarele cazuri de forţă majoră şi circumstanţe excepţionale:

  1. a) decesul beneficiarului;
  2. b) incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului;
  3. c) o catastrofă naturală gravă sau un fenomen meteorologic sever care afectează grav exploataţia agricolă;
  4. d) distrugerea accidentală a clădirilor destinate creşterii animalelor, aflate pe exploataţia agricolă;
  5. e) o epizootie, un focar de boală a plantelor sau prezența unor dăunători ai plantelor care afectează parţial sau integral şeptelul, sau culturile beneficiarului;
  6. f) exproprierea întregii exploataţii sau a unei mari părţi a acesteia, dacă exproprierea respective nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii;
  7. g) distrugerea de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, dacă sunt notificate la APIA şi documentele justificative sunt depuse de către beneficiarii măsurilor;
  8. h) o situație epidemiologică internațională, declarată pandemie de către Organizația Mondială a Sănătății incidentă şi pe teritoriul României reglementată în condițiile stabilite prin legislaţia naţională şi reglementările procedurale specifice de implementare a PS 2023-2027.

Noul act normativ precum și anexele cu toate sancțiunile prevăzute de acesta pot fi consultate pe site-ul APIA în secțiunea Noutăți.