Săptămâna Agricolă 22-28.04.2024 – Finanțări pentru tractoare, pentru fotovoltaice și o finanțare ascunsă de beneficiari

6
Cele mai importante subiecte ale săptămânii sunt date de măsurile de finanțare mult așteptate de către fermieri, legate de achiziționarea utilajelor agricole și a instalațiile fotovoltaice. De asemenea, tot pe agenda agricolă a săptămânii se află și faptul că MADR nu a informat corect și transparent potențialii beneficiari despre o linie de finanțare.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a prezentat noua versiune a ghidului consultativ pentru submăsura 4.1.1- Achiziții de utilaje agricole, care va fi lansată în luna mai. Persoanele care beneficiază de acest sprijin financiar pot ajunge să primească sume de până la 400.000 de euro, fonduri europene, cu un procent de finanțare între 50%-60%.

Condițiile de selecție pentru fermierii care sunt interesați să aplice pentru acest sprijin financiar variază în funcție de tipul de cultură și de organizare. Linia de finanțare va fi formată din trei componente: fermierii individuali care cultivă și altceva decât sfeclă de zahăr, fermierii din industria sfeclei de zahăr și formele asociative.

Ministerul Energiei a deschis sesiunea de depunere a proiectelor pentru cele două scheme, dedicate instalațiilor fotovoltaice. Una are în vedere capacitățile de producție și comercializare a energiei regenerabile, iar cealaltă măsură este dedicată producției energiei regenerabile pentru autoconsum. Consultantul Neluțu Dogaru a explicat, în cadrul emisiunii ,,Agricultura la Raport’’, faptul că programul va fi deschis până pe 23 iulie, iar valoarea eligibilă  pentru instalațiile de 5MW este de 360.000 de euro ( valoare per MW), iar instalațiile mai mici de 5MW sunt de 450.000 de euro. Actele necesare pentru depunerea proiectului sunt certificatul de urbanism, superficie sau drept de folosință în cazul în care solicitantul nu este proprietarul terenului, studiu de fezabilitate, dovada care atestă demersurile pentru obținerea avizului tehnic de racordare (ATR) și dovada că s-a depus documentația pentru obținerea punctului de vedere al Agenției pentru Mediu.

Un subiect important de pe agenda agricolă a săptămânii trecute este și semnalarea unei lipse de transparență din partea MADR, referitor la linia de finanțare pentru transfer de cunoștințe, DR-37. Suma alocată acestei linii de finanțare este de 2 milioane de euro și are în vedere sprijinirea schimbului de cunoștințe și instruirea fermierilor. Consultantul Cosmin Măglaș a declarat, în cadrul emisiunii ,,Agricultura la Raport’’, faptul că MADR nu a informat corect și transparent potențialii beneficiari despre această măsură de finanțare.

Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 29.04.2024-05.05.2024. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că temperatura medie a aerului va avea valori similare cu cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul țării. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului, în toate regiunile.Pentru a afla prognoza completă pentru următoarele săptămâni, accesați: https://agro-tv.ro/cum-stam-cu-ploile-de-mai-prognoza-meteo-pe-4-saptamani/ .

Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri: