Săptămâna agricolă care tocmai s-a încheiat oferă vești atât fermierilor din sectorul vegetal, cât și crescătorilor de animale. Comisia Europeană a aprobat relansarea schemei de ajutor IMM Plus, iar Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM a anunțat că va implementa doar patru subcomponente, inclusiv Agro Plus.
Vara se apropie cu pași repezi, iar fermierii deja se gândesc și la prețul cerealelor pentru următoarele luni.
Printre cele mai importante subiecte ale săptămânii trecute se numără și un proiect de anvergură, care va aduna munca tuturor crescătorilor de oi din România.
Comisia Europeană a aprobat relansarea schemei de ajutor de stat IMM Plus, conform unui comunicat trimis de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). FNGCIMM a precizat faptul că dintre cele șase subcomponente ale programului IMM Plus, doar patru dintre acestea vor fi aplicate: IMM România Plus, Construct Plus, IMM Prod Plus și Agro Plus. Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM şi vicepreşedinte AECM a precizat faptul că va fi crescut sprijinul pentru IMM-uri și întreprinderile cu capitalizare medie de piață, iar suma alocată este de maximum 280.000 de euro pentru companiile din sectorul agricol,până la 335.000 de euro pentru cele din sectorul pescuitului şi acvaculturii.
Valoarea maximă a creditelor poate ajunge până la 10 milioane de lei, iar pentru sectoarele agriculturii primare, pescuitului şi acvaculturii, valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat nu poate depăşi 5 milioane lei. Ajutorul va fi oferit cel târziu la data de 30 iunie 2024, conform comunicatului FNGCIMM.
Un alt subiect de pe agenda agricolă a săptămânii trecute este prognoza prețului grâului pentru vara anului 2024. Prețul grâului se menține, momentan, la același nivel, din cauza stocurilor limitate din Uniunea Europeană. Experții anunță însă că va exista o scădere a prețurilor în apropierea perioadei de recoltare, dar în egală măsură și posibilitatea ca menținerea cotațiilor să se afle la un nivel mai ridicat. Acest scenariu se poate datora în mare parte unor factori neprevăzuți, precum temperaturile ridicate și seceta, conform declarațiilor lui Cezar Gheorghe pentru Digi 24.
Crescătorii de oi au și ei parte de vești. Anul viitor se pare că ar putea avea loc inaugurarea celei mai mari fabrici de procesare a lânii la nivel european, proiectul fiind aflat în desfășurare în județul Olt. Planurile au fost create și stabilite în cel mai mic detaliu, iar Cristian Mercioniu, antreprenorul din spatele acestui proiect ambițios, a declarat în cadrul emisiunii ,,Agricultura Modernă’’ faptul că fabrica va procesa aproximativ 25.000 de tone de lână anual.
Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 15.04.2024-22.04.2024. Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în zona Carpaților Meridionali și în nord-estul țării, conform ANM.
Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri:
https://agro-tv.ro/pretul-graului-in-portul-constanta-ce-i-asteapta-pe-fermieri-vara-aceasta/
https://agro-tv.ro/verde-pentru-programul-de-finantare-prin-agro-plus/
https://agro-tv.ro/proiectul-urias-care-reuneste-toti-oierii-din-romania/