Problemele continuă să se răsfrângă asupra agriculturii și zootehniei. Una dintre principalele cauze este dată de schimbările climatice, câteva dintre consecințe fiind temperaturile caniculare și prelungite pe o durată de timp îndelungată, dar și lipsa cronică a precipitațiilor. Prognozele pentru producțiile la floarea-soarelui nu sunt deloc îmbucurătoare, iar problemele din sectorul vegetal afectează și zootehnia. Crescătorii de vaci se află într-un impas din cauza secetei, iar Pesta micilor rumegătoare (PMR) continuă să afecteze fermele de ovine din țară.
În Dobrogea, recoltatul la floarea-soarelui a început neobișnuit de timpuriu, dar, din păcate, situația nu se arată deloc promițătoare. Majoritatea fermierilor au renunțat să mai spere la profit și asistă neputincioși la vederea culturii subdezvoltate.
„Iată că anul acesta, recoltatul florii soarelui a început, în Dobrogea, încă de pe data de 9 august, cel puțin la noi în fermă. Sunt ferme care au treierat deja floarea soarelui de mai bine de două-trei zile, este o campanie de recoltare pornită extraordinar de devreme, mai devreme ca oricând. Seceta și arșița profundă din luna iulie și-au spus cuvântul, culturile sunt arse, slab dezvoltate ca elemente de producție, floarea soarelui are pălării foarte mici, semințe reduse, seci, fără conținut bogat în ulei”, a explicat Raul Mărunțoiu, fermier din județul Constanța.
Temperaturile ridicate au afectat și islazurile comunale din țară, iar crescătorii de vaci nu sunt de acord cu decizia MADR de a nu include aceste zone pe agenda despăgubirilor pentru secetă, acest fapt fiind scos în evidență de mărturia unui fermier din județul Timiș.
„Suntem din nou pe islazul vacilor și nu știu de ce domnul ministru nu a pomenit niciodată de despăgubiri de secetă pentru fermierii care dețin animale, bovine/ovine, indiferent de animale. Pentru că avem islazuri închiriate de la primării, plătim la primării, plătim câte 100 de euro/hectar pe an, iar islazurile sunt uscate, pământ gol. După cum vedeți, este totul ars”, a declarat fermierul Viorel Bonea din județul Timiș, într-un material publicat de jurnalistul Ovidiu Ghinea.
Sectorul zootehnic este afectat în continuare și de Pesta micilor rumegătoare, dar vaccinarea animalelor împotriva bolii nu este cea mai bună soluție, conform declarației președintelui asociației Moldoovis.
„Pesta micilor rumegătoare deja există în România, nu mai putem nega acest lucru, se și extinde, ceea ce nu înțelegem în momentul de față. Noi am cerut măsuri urgente din partea ANSVSA, de a izola și de a eradica acele animale care sunt deja afectate. În ceea ce privește vaccinarea tuturor animalelor din România, momentan nu recomand, întrucât odată ce acceptă această vaccinare, România nu mai poate exporta animale vii pe o perioadă de 3 ani, ceea ce ar însemna falimentul sectorului ovin și caprin din România”, a precizat Ionică Nechifor, președintele asociației Moldoovis.
Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 19.08.2024-25.08.2024.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în zonele sudice. Cu excepția zonelor vestice și nord-vestice, unde regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, cantitățile de precipitații vor fi deficitare, mai ales în zonele montane, mai precizează ANM.
Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri:
https://agro-tv.ro/de-ce-nu-vor-oierii-sa-accepte-vaccinul-impotriva-pestei-micilor-rumegatoare/
https://agro-tv.ro/a-inceput-recoltatul-la-floarea-soarelui-culturile-sunt-arse-slab-dezvoltate/