Saptamana incepe cu ninsori in zona montana

456

Informare meteo de vânt puternic, ninsori la munte și precipitații mixte în Maramureș și Transilvania, până luni după-amiază.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o informare de intensificări ale vântului, ninsori în zona montană, respectiv precipitații mixt în Maramureș și Transilvania, valabilă din această seară până luni după-amiază.

Conform meteorologilor, în intervalul 19 martie, ora 20:00 — 20 martie, ora 17:00, în zonele de munte, mai ales la altitudini mari, temporar vor fi precipitații sub formă de ninsoare, iar vântul va continua să prezinte intensificări, cu viteze de 55 — 65 km/h, iar pe creste va depăși 80 km/h, viscolind și spulberând zăpada.

Totodată, unele intensificări ale vântului se vor semnala în după-amiaza zilei de luni, 20 martie, și în sud-vestul teritoriului. În vestul, centrul și nordul țării, temporar va ploua, iar în Maramureș și Transilvania trecător vor fi precipitații mixte.

Pe de altă parte, ANM a actualizat avertizarea Cod galben de vânt și ninsori viscolite la munte, emisă sâmbătă.

Astfel, până duminică la ora 20:00, în 21 de județe din zona Munților Banatului, Carpaților Meridionali și Orientali, vântul va sufla tare, cu rafale ce vor depăși 60 — 70 km/h, iar pe creste 90 km/h, viscolind și spulberând zăpada. Temporar, vor mai fi precipitații sub formă de ploaie și lapoviță, iar la altitudini mai mari de 1.500 de metri, mai ales sub formă de ninsoare. Local, se vor acumula cantități ce vor depăși 15 — 20 l/mp.

Județele ce se vor afla sub atenționare Cod galben sunt: Satu Mare, Maramureș, Botoșani, Suceava, Mureș, Harghita, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Brașov, Covasna, Argeș, Sibiu, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Gorj, Caraș Severin și Mehedinți.

ANM precizează că intensificări temporare ale vântului se vor semnala și în celelalte regiuni, cu viteze mai mari în Oltenia și Muntenia, de peste 55 — 60 km/h (inclusiv în zona Municipiului București), iar pe crestele înalte ale Munților Apuseni acestea vor depăși 70 — 75 km/h.