Home Comunicate Sarbatoare in comunitatea turco-musulmana din Romania

Sarbatoare in comunitatea turco-musulmana din Romania

713 views

21 martie – Sărbătoarea sosirii primăverii pentru membrii minorității tătare turco-musulmane sau Nawrez-ul este, oficial, o sărbătoare recunoscută de Parlament.

Propunerea legislativă privind declararea zilei de 21 martie ca Sărbătoarea Sosirii Primăverii pentru membrii minorităţii tătare turco-musulmane din România – denumită Nawrez – are ca initiator pe fostul deputat al UDTTMR AMET Varol.
Potrivit Legii nr. 333/2015, privind declararea zilei de 21 martie ca Sărbătoare a sosirii primăverii pentru membrii minorității tătare turco-musulmane, denumită “Nawrez”, în localitățile în care se organizează manifestări dedicate acestei sărbători, autoritățile administrației publice locale pot contribui cu sprijin logistic și/sau financiar, după caz. Totodată, Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune pot transmite, în cadrul emisiunilor dedicate minorităților naționale, aspecte de la manifestările dedicate Sărbătorii Nawrez.
“Am vrut doar ca acest eveniment să fie recunoscut ca ceea ce este, o sărbătoare, pentru că este cel mai important eveniment, după Bayram. Sărbătorit an de an pe 21 martie, Nawrez-ul vine odată cu noul an astrologic şi zodiacal, momentul echinocţiului de primăvară. Este o sărbătoare foarte veche a lumii tătare, în care se celebrează Anul Nou (din persană – nev: nou, ruz: an) şi sosirea primăverii. Mă bucur că am avut parte de sprijinul parlamentarilor pentru această propunere, cărora vreau să le mulţumesc“.
21 martie este o zi de sărbătoare pentru membrii comunităţii turco-tatare din Dobrogea şi nu numai: în aceste zile se celebrează Nawrezul sau Nevruzul, care marchează venirea primăverii. Este o sărbătoare veche de 5.000 de ani a lumii turce şi celebrează Anul Nou, în limba persană „nev“ („nou“) „ruz“ („an“). Nevruzul este asemănător, din punct de vedere al obiceiurilor, sărbătorilor pascale româneşti. „Este vorba despre o nouă zi, în care natura reînvie şi oamenii se bucură de începutul unui nou an şi de venirea primăverii. Nevruzul este o sărbătoare specifică ce evocă, în majoritatea culturilor tradiţionale din spaţiul indo-european, renaşterea naturii”.
La începutul zilei de 21 martie, cei mai tineri reprezentanţi ai comunităţii turco-tatare pornesc în alai, pe la casele rudelor şi prietenilor, colindând şi vestind reînvierea naturii. Grupuri de tineri, umblă din casă în casă, cântând cântecul specific acestei sărbători. Tinerii agaţă în ramuri înflorite cadourile primite la casele pe care le-au colindat, de obicei batiste dantelate sau brodate şi chiar marame.
În cea de-a doua parte a zilei se aduc omagii strămoşilor din cimintirele musulmane, se curăţă mormintele, se aşează pietre funerare mormintelor noi, se plantează flori şi se rostesc rugăciuni. Familiilor nevoiase li se împart fructe, bani şi mâncare. Renaştere prin foc-este cel mai spectaculos ritual al sărbătorii de Nawrez este reprezentat de săriturile peste foc . Pentru a alunga bolile şi a intra sănătoşi în primăvară, cei care sarbatoresc ard hainele vechi, şi apoi sar peste foc, în sunetul cântecelor tradiţionale. De asemenea, se organizează mese tradiţionale, la care se sacrifică miei, berbeci şi petreceri la iarbă verde şi se ciocnesc ouă vopsite în foi de ceapă, ale căror coji se aruncă şi ele în foc, alături de haine. Conform unor alte variante ale tradiţiei, cojile de ouă trebuie să fie aruncate pe pământ, simbolizând momentul lepădării de urât, de anotimpul rece, de greutăţi şi de lipsuri.