Home Stiri agricole Satul românesc, lăsat la mana străinilor

Satul românesc, lăsat la mana străinilor

887 views

Ţară noastră are ce amai veche civilizaţie rurală din Europa şi ultima care încă mai supravieţuieşte. Autorităţile europene încearcă ne ajute în acest sens, dar urechile noastre parcă nu sunt deschise îndeajuns de mult. Străinii vin ne atenţioneze ne moare satul românesc. Este o radiografie în doar câteva cuvinte a mediului rural românesc trasată de viceprim-ministrul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Vasile Dâncu. Achim Irimescu recunoaşte este nevoie de o strategie care ajute la supravieţuirea zonei rurale din ţară noastră.

Nu de puţine ori, ţară noastră este subiectul preferat al multor reportaje de turism de peste hotare. Locuri uitate de lume şi sate încărcate de istorie din România sunttrecute adesea în fruntea topurilor cu obiective turistice de vizitat din întreagă lume. Din păcate, autorităţile noastre de până acum nu au fost capabile dezvolteaşa cum ar trebui aceste zone. Astfel străinii trag un semnal de alarmă.

În România vin mai degrabă străinii ne atenţioneze asupra faptului ne moare satul, moare o civilizaţie ne uităm cu fascinaţie, unii spun ar trebui -l aducem monarh pe prinţul Charles pt a descoperit Transilvania. Dar noi de ce nu vedem Transilvania şi tot ceea ce vede printrul Charles? Noi cred ştim mai bine ceea ce se impla acolo, cunoaştem mult mai bine Transilvania decât cei care vin din afară. Problema este o chestiune de cultură care ne lipseşte, o dimensiune a culturiicare ne lipseşte nouă, aceea de a ne putea autoorganiza şi dezvoltă singuri”, Vasile Dâncu, viceprim-ministru.

„Dezvoltarea integrată a mediului rural este un concept care ne pune multe semne de întrebare. are modernizarea satului românesc gândită necorespunzător nu înseamnădispariţia satului românesc idilic, pe care ni-l imaginăm noi, şi care, încet încet, dispare?…fonduri multe înseamnă modernizare, clar. Cred provocarea numărul 1 este stabilirea unei strategii, deşi aici nu este punctual nostrum forţe. Am stability nu ştiu câte strategii din ’90 până acum şi niciuna nu a fost menită poatăoferi ceea ce ne dorim cu adevărat”, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

România este unul din statele UE cu cele mai impresionante rate de creştere economică, fără a genera însă un efect şi în buzunarul cetăţeanului. Vorbim, deci, despre ocreştere bazată pe consum şi pe salarii foarte mici.

„Avem o creştere economică continuă cu care împăunăm în statistici, dar este o creştere fără dezvoltare, şi o creştere fără dezvoltare nu foloseşte oamenilor şi nu foloseşte viitorului. Este o creştere care consumă mai degrabă , îţi da senzaţia unei dinamici pozitivă, dar, de fapt, nu foloseşte la nimic 29”, a adăugat Vasile Dâncu.

Dacă procesul de integrare europeană în primii 50 de ani a produs o reducere a decalajelor dintre statele member şi dintre diferite grupuri sociale din UE, ce observămcând tragem linia după 8 ani de la aderare(nr. A României) este decalajele nu au scăzut, ci au crescut în România , decalajele atât dintre diferite zone din România,cât şi dintre diferite grupuri sociale…cred atunci când ne uităm la l dezvoltare integrată a mediului rural, ne putem găsi surse de inspiraţie pt un nou model decreştere economică, model în care economia creşte în armonie cu natură, aşa cum la ţară se ştie destul de bine”, Angela Filote, şeful Reprezentanţei CE în România.

România are o suprafaţă de 238 de mii de km2 , din care 87% este reprezentată de zona rurală. Din suprefața totală, terenurile agricole reprezintă 57%, iar terenurile forestiere 30%. Populaţia totală este de aproximativ 20 de milioane de locuitori, dintre care 45% trăiesc în mediul rural.

Alexandru Andronache