SCANDALOS! Șacalii din Delta Dunării, protejați prin primării!

5

De multă vreme, locuitorii din Delta Dunării sunt asaltați de șacali, care le omoară animalele din curte şi le distrug grădinile cu legume. Din păcate, situația nu poate fi remediată în vreun fel din cauza lipsei de implicare a primăriilor din zonă, acuză Guvernatorul Deltei, Gabriel Marinov.

Potrivit acestuia, nicio primărie din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) nu a răspuns solicitării Administraţiei RBDD de a transmite pagubele înregistrate de locuitori din cauza şacalilor, astfel că instituţia din subordinea Ministerului Mediului nu are toate documentele necesare pentru a putea începe procedura de extracţie a acestor mamifere de pradă, relatează AGERPRES.

Marinov menționează că a transmis încă de pe data de 5 decembrie 2022, spre completare, primăriilor din RBDD a transmis primăriilor din RBDD, situaţii centralizate cu daunele provocate de şacali în ultima perioadă, însă nu a primit nicio informație în acest sens.

„Din păcate, nu am primit nicio situaţie, lucru care ne ţine pe loc, deoarece conform legii urmează să analizăm cererile în Consiliul ştiinţific. (…) Urmează să primim şi aceste materiale cu informaţiile cerute de legea 82/1993, respectiv pagubele concrete, nume, prenume, daune produse de şacali, precum şi poze sau materiale filmate. Toate vor sta la baza deciziei Consiliului ştiinţific şi Ministerului Mediului”, a declarat guvernatorul Deltei.

Potrivit acestuia, Institutul Naţional Delta Dunării (INDD) a propus Administraţiei RBDD extragerea din Rezervaţie a unui efectiv de 200 până la 400 de exemplare de şacali.

„Vrem ca partidele de vânătoare privind extracţia controlată să se desfăşoare în perioada rece, deoarece vegetaţia din timpul primăverii sau verii împiedică această operaţiune. Va trebui ca până la jumătatea lunii martie să fim capabili să procedăm la extracţia controlată”, a mai spus Marinov.

În perioada iulie-august 2022, din Rezervaţie au fost extrase circa 280 de exemplare de şacali, dintr-un total de 300 propus de INDD.

Locuitorii Deltei au cerut în repetate rânduri autorităților să reducă numărul șacalilor, plângându-se că aceștia le omoară animalele şi le distrug grădinile.