Scandalul, mistreţii şi ardelenii

441

Război într-o comună din județul Hunedoara. Primarul este la cuțite cu vânătorii.
Treaba asta cu vânătoarea nu doar că este de neînțeles pentru că prea puțini văd ce poate fi plăcut în a lua viața cuiva, dar e și complicată pentru că se trage cu pușca pe parcele, la fel cum se dă cu sapa prin agricultură. În judeţul Hunedoara s-a ivit un adevărat scandal în comuna Rapoltu Mare, acolo unde primarul Octavian Român este acuzat că a încălcat în repetate rânduri legea atunci când a ieșit la vânătoare.

Cel mai înverșunat contestatar al primarului este Nicolae Cizmaş, care susţine că acesta “în sezonul de vânătoare 2014-2015 pe fondul 20 Bobâlna s-a recoltat un număr de 73 de exemplare de mistreţ, având plan de recoltă doar 24, diferența de 49 nu a fost trecută pe autorizații, martor fiind Silviu Danciu, paznic de vânătoare. I-am atras atenția lui Octavian Roman, spunându-i că este ilegal ceea ce face, dar de fiecare dată am fost amenințat că, dacă nu îmi văd de treabă, voi fi dat afară sau mutat pe alt fond de vânătoare, lucru care s-a și întâmplat, eu fiind transferat pe fondul nr. 32 Beriu”.

Potrivit Mesagerului Hunedorean, depăsirea cotei de recoltă este infracțiune. Legea 407/2006 prevede valoarea de despăgubire în sezonul de vanătoare la mistreț, la 1.000 de euro. Deci, primarul Octavian Român ar fi trebuit să dea statului după depăsirea cu 49 de exemplare, 49.000 de euro. Dacă acest prejudiciu este calculat din anul 2011 încoace, înseamnă aproape 200.000 de euro prejudiciu, doar la specia mistreț.

Nicolae Cizmas este “pornit” rău de tot împotriva lui Octavian Român, pe care l-a reclamat peste tot pe unde a avut ocazia. „Primarul și-a stabilit proprietatea de pădure chiar în locul unde o rețea de telefonie mobilă a montat un releu de la care, în fiecare lună, încasează 4.000 de lei. Apoi, autoturismele primăriei sunt folosite de primar în proporție de 70 la sută în scop personal. Solicit verificarea tuturor lucrărilor realizate în mandatele sale, deoarece contractele sunt dubioase, valoarea lucrărilor fiind exagerată, toate investițiile se fac cu firmele de casă”, declară Nicolae Cizmaş.

În replică, primarul comunei Rapoltu Mare afirmă că din anul 2015 nu mai poate merge la vânătoare pentru că armele și permisul de vânătoare i-au fost confiscate.