Schemă de ajutor în valoare de 32 de milioane de euro aprobată AZI!

4

O schemă de ajutor în valoare de aproximativ 32 de milioane euro, notificată de România pentru sprijinirea investiţiilor care promovează reîmpăduririle a fost aprobată, vineri, 16 decembrie, de Comisia Europeană, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Schema va fi finanţată în întregime prin Mecanismului de redresare şi rezilienţă, după evaluarea pozitivă a Planului Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României de către Comisia Europeană şi adoptarea sa în Consiliu.

Prin această schemă de ajutor se urmărește îmbunătăţirea rezilienţei şi valorii ecosistemelor de păduri, în vederea condiţiilor climatice viitoare din România. Potrivit schemei,

Sprijinul oferit prin schemă de ajutor aprobată vineri de Comisia Europeană va fi deschisă proprietarilor de păduri publice şi private, precum şi producătorilor autorizaţi de material reproductiv forestier și va lua forma unor granturi directe care vor acoperi între 70% şi 90% din costurile eligibile. Schema se va derula până la data de 30 septembrie 2024.
Noua schemă de ajutor a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022, în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.

„Comisia a concluzionat că schema de ajutor acordată de România este necesară şi adecvată pentru a îmbunătăţi rezilienţa şi valoarea ecosistemelor de păduri din România. În plus, Comisia a ajuns la concluzia că schema este proporţională şi nu va avea efecte negative asupra competiţiei şi comerţului în UE. Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat”, se mai arată în comunicatul Executivului comunitar.