Schweighofer recunoaste ca are probleme si vrea sa stopeze taierile ilegale de lemne

654

Holzindustrie Schweighofer afirmă că va continua implementarea unui plan concret pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România.

Holzindustrie Schweighofer este hotărâtă să elimine neregulile și tăierile ilegale, continuând implementarea unui plan concret pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România, susțin reprezentații companiei, după ce Brico Depot România a anunțat joi sistarea aprovizionării cu produse din lemn provenind de la producătorul austriac.

“Holzindustrie Schweighofer ia toate măsurile posibile pe care o companie privată le poate lua pentru minimizarea riscului de apariție în lanțul său de achiziție a lemnului provenit din exploatări ilegale. În ciuda faptului că nu efectuează operațiuni de exploatare forestieră, ci cumpără lemn de la furnizori care acționează în conformitate cu legislația din România, Holzindustrie Schweighofer este hotărâtă să elimine neregulile și tăierile ilegale”, se arată într-un comunicat al companiei remis AGERPRES.

Reprezentații companiei austriece afirmă că, în prezent, în România se implementează un sistem “foarte modern” prin GPS prin care este urmărit traseul lemnului de la locul de încărcare până la fabricile proprii, iar datele vor fi permanent la dispoziția publicului. Sistemul va fi online în primul semestru al anului 2017.

“Una dintre preocupările noastre principale este să achiziționăm doar lemn recoltat în condiții legale, de aceea am pus la punct un sistem de control sporit pentru a asigura un lanț de aprovizionare complet și durabil. Mai mult, implementăm în România un sistem foarte modern de urmărire prin GPS. Sistemul Timflow urmărește traseul lemnului de la locul de încărcare până la fabricile noastre. Toate aceste date vor fi permanent la dispoziția publicului”, a spus Dan Bănacu, director general Holzindustrie Schweighofer Romania.

De asemenea, acesta afirmă că Holzindustrie Schweighofer susține introducerea standardelor FSCŽ în România prin plata unui bonus de 10 lei/m3 (aproximativ doi euro) pentru buștenii certificați FSC, iar din anul 2012, a plătit un total de 4,77 milioane de lei. respectiv 1,04 milioane de euro pentru acest bonus FSC.

Reprezentanții companiei austriece mai precizează că firma de consultanță finlandeză Indufor a examinat toate procesele, precum și lanțul de aprovizionare și toate fabricile din România, iar concluzia lor a fost aceea că sistemul de Due Diligence al Holzindustrie Schweighofer depășește cu mult reglementările în vigoare și este în perfectă conformitate cu standardele stabilite de Regulamentul EUTR.

Holzindustrie Schweighofer anunță că a implementat în România politica “0 transporturi din parcurile naționale”, deși legislația permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naționale și în cazul tăierilor de igienă, iar pentru angajații români, în special pentru cei care lucrează în domeniul achizițiilor, Holzindustrie Schweighofer organizează în mod regulat training-uri de conformitate și anticorupție.

Nu în ultimul rând, compania austriacă subliniază că un dialog constructiv cu organizațiile non-guvernamentale și cu alte părți interesate rămâne principalul obiectiv al Holzindustrie Schweighofer.

Organizația Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat, pe 17 februarie, că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Schweighofer, iar în urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil și nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe piețele internaționale.

FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă, în condițiile în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate.

Retailerul de bricolaj Hornbach a precizat, la finele anului trecut, că încetează colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer, începând cu luna ianuarie 2017, în ceea ce privește comercializarea lemnului de construcții și a celui rindeluit, o gamă largă de produse pentru care a ales deja un furnizor nou.

La rândul său, Leroy Merlin, unul dintre cei mai importanți retaileri de bricolaj la nivel mondial și unul din liderii pieței de bricolaj din România, a anunțat, recent, întreruperea colaborărilor cu companiile care nu dețin certificările de sustenabilitate FSC și PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Compania menționează că procesul de înlocuire a produselor delistate se va întinde pe o perioadă de maximum trei luni, fiind deja demarate negocieri cu noi furnizori.

Joi, Brico Depot România a sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la producătorul austriac Holzindustrie Schweighofer.

Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeș. În prezent, compania operează pe plan local alte două fabrici de cherestea — la Rădăuți și Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești, generând aproape 3.000 de locuri de muncă direct în aceste locații și mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe.

Din octombrie 2015, din grupul Schweighofer face parte și o fabrică de cherestea în Germania.