Scrisoarea semnată de premier – Ciucă explică de ce nu îl demite pe ministrul Daea

4

Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la finalul BPN al PNL, dacă ministrul agriculturii, Petre Daea, va fi menţinut în funcţie până la preconizata rotativă guvernamentală, în contextul în care ministrul polonez al agriculturii şi-a dat demisia după alocările nesatisfăcătoare pentru fermieri primite de la Comisia Europeană.

Premierul Ciucă a evitat un răspuns direct, explicațiile sale făcând referire la scrisoarea pe care a semnat-o, alături de prim-miniștrii altor cinci state membre UE, către preşedintele Comisiei Europene, pentru a cere măsuri concrete pentru reducerea efectelor pe care tranzitul şi exportul de cereale din Ucraina le produc asupra fermierilor din ţările riverane.

„În acest moment, am discutat cu toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agricol. Acest Guvern a venit cu măsuri concrete, reale pentru fermieri şi pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în industria alimentară. Am înţeles şi înţelegem foarte bine care sunt consecinţele tranzitului de cereale din Ucraina către alte destinaţii. De aceea, îi rog pe fermieri şi aşa cum am discutat până acum şi aşa cum au dat dovadă de înţelegere până acum, sunt convins că în continuare va exista această colaborare şi această linie de identificare a soluţiilor prin care să determinăm ca aceste consecinţe să aibă un impact cât mai mic asupra fermierilor din România. Săptămâna aceasta am semnat împreună cu alţi premieri o scrisoare către preşedintele Comisiei Europene, pentru a identifica acele mecanisme în vederea reducerii efectelor pe care tranzitul şi exportul de cereale din Ucraina le produc asupra fermierilor din ţările de graniţă ale Ucrainei”, a declarat Nicolae Ciucă.