Se anunta nume grele la festivalul de jazz de la Garana

568

John Scofield, printre artiștii care au confirmat prezența în acest an la Festivalul de Jazz de la Gărâna.

Festivalul Internațional de Jazz de la Gărâna, ajuns la a 21-a ediție, se va desfășura în acest an în perioada 6 – 9 iulie, biletele fiind puse în vânzare încă din această lună, iar printre artiștii care au confirmat deja prezența se numără și americanul John Scofield și proiectul său Überjam, au anunțat joi organizatorii.

Astfel, americanul John Scofield și proiectul său Überjam, quintetul Enrico Rava-Tomasz Stanko și suedezii de la Tonbruket sunt primele trei prezențe anunțate în line-up-ul ediției 2017.

Astfel, publicul se va bucura anul acesta de prezența excepțională a lui John Scofield, câștigător a două premii Grammy, la ceremonia din februarie 2017, pentru cel mai bun album de jazz instrumental pentru ‘Country for Old Men’ și pentru cea mai bună improvizație solo jazz, prin single-ul ‘I’m So Lonesome I Could Cry’.

Pionier al fusion-ului și maestru al genului bebop, funk și R&B, John Scofield a influențat evoluția jazz-ului de la finalul anilor ’70, până în prezent, iar chitara sa și-a făcut cunoscute acordurile pe toate continentele. Artistul și-a început cariera în 1978 și, timp de trei ani, a cântat și a înregistrat, alături de Miles Davis, o etapă artistică ce i-a asigurat un loc stabil în prim-planul jazzului internațional. A înregistrat 30 de albume, care au inclus colaborări cu muzicieni valoroși, ca Pat Metheny, Charlie Haden, Eddie Harris, Medeski, Jack DeJohnette, Joe Lovano, Phil Lesh, Herbie Hancock, Joe Henderson și mulți alții.

Scofield va fi însoțit pe scena din Gărâna de alte trei prezențe speciale, și anume, toboșarul Dennis Chambers, chitaristul Avi Bortnick și basistul Andy Hess. Va fi o formulă muzicală de excepție, se arată în comunicatul organizatorilor, care va ajunge în Munții Semenic după ce va încânta iubitorii de jazz prezenți la cea de-a 51-a ediție a prestigiosului Montreux Jazz Festival.

Pe aceeași scenă vor urca și două dintre cele mai importante legende ale jazz-ului european, trompetiștii Enrico Rava și Tomasz Stanko, alături de Giovanni Guidi la pian, Reuben Rogers la chitară bas și Gerard Clever la tobe.

O premieră pentru lumea muzicală internațională, acest proiect inedit mixează energia jazzului european cu forța jazzului american. Potrivit organizatorilor, nu va fi un jam session sau un război al trompetelor, ci o explorare profundă a legendelor jazz-ului, o întâlnire între personalități artistice puternice, capabile să-și pună la un loc sensibilitatea și creativitatea pentru a spune aceeași poveste. Enrico Rava, esența efervescenței jazzului italian, va ajunge în premieră la Gărâna, în această vară.

De asemenea, Tonbruket, formația suedeză care a cântat la Gărâna în 2010, revine în Poiana Lupului după șapte ani, cu un album nou, Forevergreens, lansat în primăvara anului trecut. În frunte cu Dan Berglund, muzicianul care a făcut parte din îndrăgitul grup EST, Tonbruket va readuce la festival stilul crossover și farmecul jazz-ului suedez, presărat mereu cu improvizație neașteptată și vibrații profunde.

Nu în ultimul rând, se anunță un program muzical încărcat cu trupe legendare și prezențe deschizătoare de drum în lumea jazz-ului european și american. La ediția 2017, concertele și evenimentele adiacente Gărâna Jazz Festival se vor desfășura pe trei scene din Munții Banatului, între 6 și 9 iulie, precizează comunicatul organizatorilor.

Biletele pot fi achiziționate online, prin Biletmaster.ro, la prețul de 300 lei în varianta de abonament pentru patru de concerte sau 85 lei în varianta de bilet pentru o singură seară de festival. Cei interesați pot găsi mai multe detalii despre ediția a 21-a a celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrală și de Est la www.garana-jazz.ro și www.facebook.com/GaranaJazzFest.

Festivalul International de Jazz de la Gărâna este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network.

În ultimii 20 de ani, peste 70.000 de spectatori și numeroși artiști cu renume internațional au împărtășit experiența jazz-ului de avangardă ascultată sub cerul liber în micuțul sat din inima Banatului. Pe scena din Poiana Lupului din Gărâna au urcat, de-a lungul anilor, artiști precum Eberhard Weber, Jan Garbarek, Mike Stern, Tom Harrell, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen, Nils Petter Molvaer, Jack Dejohnette, Kimmo Pohjonen și multe alte nume sonore ale jazz-ului mondial.