Se dau sau nu despăgubiri la culturile de primăvară? Ce spune fostul secretar de stat Emil Dumitru

7
Se dau sau nu despăgubiri la culturile de primăvară? Ce spune fostul secretar de stat Emil Dumitru

Despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară sunt așteptate cu nerăbdare de fermierii din zonele afectate. În timp ce unii dintre ei și-au pierdut speranța că vor mai vedea vreodată acești bani, oficialii din Guvern spun că se vor ține de promisiune și vor da despăgubiri, însă procesul va fi demarat după ce se adoptă bugetul pentru anul 2021. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a încercat să lămurească subiectul alături de fostul secretar de stat MADR și actual deputat, Emil Dumitru.

”Așa cum le-am promis colegilor din mediul asociativ la acel moment, s-au putut acorda despăgubiri la culturile înființate în toamna anului 2019 în valoare de 850 milioane de lei în prima fază, după care a mai fost alocată o sumă de bani. Deci pentru culturile din toamnă au fost găsite resurse financiare pentru ca fermierii să poată fi despăgubiți. Statul are niște resurse limitate din această perspectivă; așteptăm să vedem construcția bugetară a Guvernului României și atunci vom putea să tragem o concluzie legată de alocările bugetare destinate schemei de ajutor de stat pentru culturile de primăvară”, a precizat Emil Dumitru pentru AGRO TV.

Fostul secretar de stat MADR a precizat că la nivelul Ministerului este pregătit actul normativ pentru despăgubirile la culturile de primăvară, bazându-se pe un mecanism similar celui de la culturile de toamnă. Totuși, la acest moment, semnalele din cadrul Guvernului cu privire la alocarea financiară nu sunt clare, așa că fermierii trebuie să mai aștepte până când bugetul va fi stabilit.

”Știu că Ministerul Agriculturii are un proiect de OUG similar cu cel pe care l-am adoptat în 2020, mecanismul este unul simplu cu un deviz cadru făcut de ICEADR și li se acordă despăgubiri într-un procent mai mic de 40% din devizul cadru. Acum rămâne să vedem tehnic dacă există resursa bugetară care să fie alocată. Personal, am purtat câteva discuții informale atât cu actuala conducere a MADR, cât și cu domnul prim-ministru Cîțu. N-am primit un răspuns da sau nu. Eu am propus să fie inclusiv un mecanism cu emiterea unor adeverințe care să fie scontate într-o procedură de acord cu băncile și Ministerul Agriculturii pe credite de angajament. Sigur, intensitatea de sprijin n-o pot spune eu. Orice sumă este bine venită ținând cont de anul greu prin care au trecut fermierii.

Așteptăm să vedem construcția bugetară și abia apoi putem să tragem niște concluzii. Nu sunt eu în măsură să spun ce trebuie să facă Ministerul Agriculturii. Eu, ca deputat în Parlamentul României, îmi doresc ca agricultura și industria alimentară a României să producă mâncare pentru consumator și să o ducă bine atât fermierul, cât și procesatorul, pentru că doar așa putem să creăm locuri de muncă și să punem agricultura la un loc de cinste, așa cum ar trebui. Aștept niște răspunsuri din partea colegilor din Minister pe acest subiect și cred că, așa cum s-a spus și la audierea ministrului Oros, se caută soluții ca fermierii să fie despăgubiți pentru culturile înființate în primăvară”, a mai subliniat Emil Dumitru.

Deputatul atrage atenția asupra faptului că Ministerul Agriculturii trebuie să analizeze foarte atent suprafețele pentru care se acordă despăgubirile, astfel încât să nu se ajungă în situația de supra-compensare a unor fermieri care au întors culturile.

”Ceea ce am spus la ședința Comisiei de Agricultură este că acolo unde avem suprafețe care au fost întoarse de la culturile de toamnă și s-au reînsămânțat culturi de primăvară, trebuie să avem grijă să nu facem supra-compensarea fermierilor. Ministerul Agriculturii trebuie să aibă o evidență foarte clară și să verifice foarte serios”, a mai adăugat Emil Dumitru.