Secretele micilor producători. Vezi cum le reușeștește să-și valorifice producția

2

Producătorii din județele nord-est a țării sunt prezenți la târgul de produse românești ce și-a deschis porțile de astăzi la Iași. Evenimentul este organizat de Ministerul Agriculturii și face parte din campania de promovare a produselor agroalimentare românești și de creștere a accesului românilor la alimente de calitate.

Printre producătorii de la târg, ne-am întâlnit cu Gica Neamțu, un producător local care are o mică afacere de familie, în comuna Bârnova, județul Iași. La standul micului producător am găsit zacuscă, dulcețuri, salate și sosuri de casă. 
Gica Neamțu, ne-a povestit că își promovează bunătățile în majoritatea băcăniilor și magazinelor din zonă care au produse de la producători artizanali din Iași sau din alte județe.
 
Un alt stand la care am stat la coadă pentru a încerca din marfa cu care a cucerit localnicii este unul de cașcaval, care îi aparține familiei Șvabu din județul Botoșani. Ei spun că este o afacere de familie, iar cașcavalul lor este obținut prin metode tradiţionale. Soții au reușit să ducă mai departe tradiția gustosului cașcaval de Săveni prin rețeta care are la bază doar lapte colectat din zonă la care adaugă cheag și sare. Pe lângă cașcaval, familia Șvabu a încercat să diversifice  gama de produse cu buric, urdă dulce ,telema caș și altele. Totodată, soților le-a reușit să amenajeze și o mică fabrică în curte. 
 
„Totul este natural și fără conservanți, Producem în cantități mici. Oamenii apreciază că avem produse naturale și au început să vină să cumpere de la noi, din ce în ce mai mulți. Facem cașcaval, buric, urdă dulce, telemea, caș, mai multe sortimente de rulade. Avem patru ani de când producem şi vindem în Botoșani, Iași, Suceava”, a declarat Viorel Şvabu.