Șef de asociație de oieri: „Putem să închidem porțile şi să mergem acasă”

1
Șef de asociație de oieri: „Putem să închidem porțile şi să mergem acasă”

Diminuarea sprijinului pentru ameliorarea raselor de animale din România la 20%, decisă de Guvernul condus de Florin Cîțu, poate duce la o scădere a șeptelului, potrivit precizărilor făcute de un șef de asociație de oieri.

Ca atare, a declarat Gheorghe-Dan Neață, director al Asociației crescătorilor de ovine Dacia, joi, 8 aprilie 2021, în cadrul unei dezbateri organizate de Carmen Avram, europarlamentar S&D, crescătorii se află în situația de a închide afacerile.

„Guvernul actual a redus la 20% sprijinul pe ameliorarea raselor de animale din România. Este fața nevăzută a acestui aspect. Prin ameliorare se creează performanţe, se creează greutăţi, se creează dezvoltare corporală optimă încât să fie România capabilă să asigure din ce în ce cantităţi mai sporite la export. L-ai redus 20% putem să închidem porţile şi să mergem acasă. În 2006, când am externalizat controlul oficial al performanţelor şi registrele genealogice, tocmai aceste probleme le spuneam, că se vor dezvolta, vor ajunge să creeze alte modele de animale, le-au creat, sunt extraordinare, competitive cu toate ţările Uniunii Europene.

Şi gândiţi-vă că România este pe locul 2 – 3 în Europa în ceea ce priveşte efectivele, dar nimeni nu a venit să vadă calitatea efectivelor. Este de-a dreptul excepţională faţă de data când s-a început reorganizarea ameliorării în România. Acum am venit şi am tăiat. Odată cu tăierea acestui sprijin mai dispare încă unul către crescători, sprijinul voluntar cuplat dat pe performanţe pentru faptul că oamenii nu mai au animalele în control, nu mai sunt înscrise şi automat sunt eliminaţi de la sprijinul voluntar cuplat. Rezultă o scădere dramatică a efectivelor”, a declarat Gheorghe-Dan Neață, șef de asociație de oieri, la dezbaterea „Zootehnia românească, sub asalt”.

Neață a mai adăugat că România nu poate consuma toate cantitatea de carne produsă în sectorul ovin, maximum 10 kilograme, ca atare este nevoie de export.

Asalt asupra zootehniei românești

Un semnal de alarmă în ceea ce privește campania împotriva exportului de animale din România (ovine și bovine) vine de la Bruxelles, de la eurodeputata S&D, Carmen Avram. Potrivit precizărilor sale, în inima Europei se conturează tot mai clar un alt tip de lobby, „nu neapărat acreditat, nu neapărat foarte vizibil, dar la fel de insistent și de puternic”.

„Nu știi întotdeauna pe cine reprezintă, dar poți să ghicești de partea cui e din înverșunarea cu care, înaintea unui vot sau a unei decizii, îți blochează emailul cu mesaje identice, în toate limbile europene. Iar apoi poți să afli pe cine a întâlnit și convins din luările de poziții. Ei bine, acest lobby se face acum simțit pe un subiect extrem de spinos – și potențial păgubos – pentru România”, a declarat Carmen Avram în cadrul emisiunii „EU ești tu”.

Europarlamentarul român informează că, în urmă cu câteva luni, în Parlamentul European s-a înființat o comisie de anchetă privind transportul de animale vii în și în afara Uniunii Europene (în special de ovine și bovine), comisie în care Avram ocupă poziția de coordonator din partea grupului S&D.

„Teoretic, scopul ei este de a investiga eficiența și aplicarea legii actuale, iar la final, membrii comisiei ar urma să vina cu recomandări pentru îmbunătățirea textului, astfel încât să fie respectată bunăstarea animalelor în timpul transportului. Capitol la care România stă foarte prost. Și nu ne-a ajutat deloc accidentul din 2019, din portul Midia, când s-au înecat 14.000 de oi, după scufundarea vasului în care erau încărcate”, mărturisește fostul jurnalist de investigații.

În aceeași ordine de idei, Carmen Avram spune că, practic, din primele zile de viață ale acestei comisii, se încearcă schimbarea tonului și a scopului investigației, unii colegi de-ai eurodeputatei S&D insistând „îndârjit și obsesiv” ca, în raportul final, să se mai vorbească despre recomandări, ci să se ceară, „nici mai mult, nici mai puțin”, decât interzicerea completă a exportului european de animale.

„Problemă majoră, mai ales pentru România, care este cel mai mare exportator de animale din Uniunea Europeană, spre țările din Orientul Mijlociu. În ultimii 7-8 ani, am avut exporturi de aproximativ 2 miliarde de euro. Eu mă opun interdicției, evident, explicând colegilor, sub diverse forme, că între a nu schimba nimic în materie de bunăstarea animalelor și interzicerea totală a exportului există o gamă foarte largă de măsuri care pot fi luate. De ce nu căutăm o cale de mijloc și mergem direct la extremă, anulând un sector întreg care creează locuri de muncă și aduce bani la buget? Înverșunarea însă e foarte mare.

„Întrebarea firească e cine ar avea de câștigat dacă ar fi interzis transportul animalelor românești? Evident, concurența. Cum ar fi Turcia, de exemplu, care își dorește aceeași piață și e un jucător aprig. Recent, printr-o ciudată coincidență, turcii au refuzat să primească două vase cu bovine din Spania, pretinzând -fără dovezi, spun spaniolii- că animalele ar fi bolnave. Cutremurător, cele două nave, pline cu animale chinuite, au bântuit apoi mările timp 3 luni în căutarea unui alt cumpărător și, negăsind, s-au întors în Spania unde miile de vite extenuate au fost sacrificate, iar exportatorul a pierdut toți banii. Incidentul a pus benzină pe focul de la Bruxelles, întețind apelurile pentru interzicerea exportului de animale din Europa.

„Al doilea jucător, este Australia, cel mai mare exportator de animale din lume, în special de vite și oi, exact ca România. Doar că spre deosebire de România, australienii încă n-au o piață masivă în Orientul Mijlociu și dacă ar intra acolo, și-ar putea dubla exportul și câștigul.

„Ce pot face statele europene, în general, și România, în special, pentru a-și salva zootehnia și exporturile? Mai întâi, să învețe să-și trateze animalele cu respectul cuvenit. Pentru că acum, ceea ce se întâmplă uneori în timpul transportului poate fi definit printr-un cuvânt simplu -tortură. În al doilea rând, România trebuie să înceapă să înțeleagă ce este lobby-ul și cum să-l folosească înainte de izbucnirea unei campanii distructive pentru economia și imaginea ei. Asta, dacă ne mai interesează să fim cineva în Europa și în lume”, a mai precizat în acest context europarlamentar și realizatoare a emisiunii „EU ești tu”.